Licht- en donkercontrasten brengen wetenschap tot leven – Gütsel Online

Renovatie en uitbreiding van het wereldberoemde Centre for Scientific Expertise in Denemarken.

Leestijd 2 minuten 52 seconden, artikel laatst aangepast op 9 januari 2022

Oplossingen van Velux Commercial brengen daglicht en frisse lucht via het dak het gebouw binnen en fungeren tevens als rook- en warmteafvoer. Foto: Adam Mork, Philox

Velux: lichte en donkere contrasten brengen wetenschap tot leven

  • Renovatie en uitbreiding van het wereldberoemde centrum van wetenschappelijke expertise in Denemarken

Hamburg, januari 2022

Als onderdeel van de renovatie is het #Experimentarium in # Denemarken fors uitgebreid om ruimte te creëren voor 16 nieuwe en interactieve galerijen. Daarbij zijn ook twee ruime lobby’s gecreëerd. De architecten van Cebra rustten hun dakterrassen uit met Velux Modular Skylights om de gemeenschappelijke ruimtes daar van natuurlijk daglicht te voorzien en tegelijkertijd de bezoekers van het #Science Center een aangenaam binnenklimaat te geven van frisse lucht.

Wetenschap en technologie voor aanraking en ervaring: dit biedt het Experimental Museum in het Science Museum in Hellerup, ten noorden van Kopenhagen. Een plek waar jong en oud samen moeten komen om interesse in wetenschap en technologie te wekken en wetenschappelijk onderzoek onder de aandacht te brengen. Het huidige gebouw uit het begin van de vorige eeuw behoorde toe aan de brouwerij van een bekend merk Deens bier. De Oude Pakhal is sinds begin jaren negentig in gebruik als museum. Tijdens een ingrijpende verbouwing is het Experimentarium uitgebreid met een aanbouw en is de expositieruimte verdubbeld. Te beginnen met een grote foyer, vergaderruimte, collegezalen, café, dakterras, personeelsruimtes en nieuwe expositieruimtes.

Natuurlijk daglicht zorgt voor een buitengewone ervaring

READ  Theatrum Association in Hannover maakt wetenschap zichtbaar | NDR.de

Tijdens de renovatie werden twee grote atria in het gebouw geïntegreerd, waardoor er nu een sterk visueel contrast ontstaat tussen de lichte openbare ruimtes en trappenhuizen en de verduisterde tentoonstellingsruimten. Om voldoende daglicht en zachte temperatuurregeling te krijgen door de toevoer van frisse lucht, besloot Cebra Architects om twaalf lichtstrips voor de lobby te installeren van in totaal 159 Velux modulaire lichtstraten op de lobbydekken. Lars Gemynthe Gylling van Cebra Architects focust op hun verdiensten: “Het daglicht in het atrium verbetert niet alleen de oriëntatie door de tentoonstellingsruimtes, het creëert ook hoogwaardige werkruimtes voor de medewerkers.” Kim Gladstone Herleaf, CEO van Experimentarium benadrukt: “De kwaliteit van het daglicht in de atriumruimtes is uitstekend. Zowel onze bezoekers als onze medewerkers profiteren hiervan. Zelfs naar binnen gerichte kantoren krijgen veel helder natuurlijk daglicht.”

De units zijn met elkaar verbonden door afwateringskanalen en ter plaatse ondersteund door balken. Deze houders dienen tevens als onderconstructie voor de montage van de daglichtunits. 24 Velux Modular Skylights zijn te openen ventilatie-units die een integraal onderdeel vormen van het ventilatiesysteem van een gebouw. Tijdens installatiewerkzaamheden realiseerden de architecten zich dat er meer ventilatie-units nodig waren. Dit demonstreert de kracht van een modulair, kant-en-klaar Velux-systeem met standaardafmetingen en standaardmontage. Reeds geïnstalleerde vaste units kunnen later worden vervangen door ventilatie-units die open kunnen. Ook zorgen deze ervoor dat bij brand de wettelijk verplichte rook snel wordt afgezogen en geopend, zodat rook via het dak kan ontsnappen.

# Het hoogtepunt is het nieuw gecreëerde entreegebied van het gebouwencomplex, dat in het oog springt en in het midden een met koper beklede wenteltrap is. Het baant zich een weg naar vier verdiepingen, die doet denken aan een fijn gescheiden appelschil. Bij het plaatsen van # trappen met een brutogewicht van 160 ton kwam een ​​ander kenmerk van Velux Modular Skylights naar voren. De indrukwekkende koperen trap was een van de laatste bouwelementen die door het plafond van de lobby werd neergelaten. Het dak moet dan zo snel mogelijk worden gesloten. Dit was eenvoudig mogelijk dankzij de korte montagetijden van de kant-en-klare Velux Modulaire Lichtstraten. Als #zonlicht door de lichtstrips van vandaag valt, ziet de prachtige installatie in het midden van de gang er nog indrukwekkender uit door het licht dat weerkaatst op het koper. Het effect wordt nog versterkt door de geperforeerde aluminium beklede wanden.

READ  Door klimaatverandering verdwijnen koraalriffen

Renovatie laat zien dat ook met reparaties en toevoegingen sfeervolle kamers kunnen worden gecreëerd. Een royale daglichttoetreding over de daken van de atria is daarbij essentieel.

Meer informatie over het # assortiment binnen www.veluxcommercial.de??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *