De oorsprong van de Arthur-steen blootleggen

Het gedenkteken uit het stenen tijdperk voor Arthur in Herefordshire, West-Engeland, maakte oorspronkelijk deel uit van een veel groter begrafeniscomplex, nieuwe opgravingen onthullen – misschien zelfs een hele ceremoniële scène. De dolmen, 5700 jaar geleden gebouwd, behoorde ooit tot een grafheuvel bedekt met portalen, van waaruit een rij borstweringen naar de nabijgelegen Durston Hill wijzen – de heuvel waarop archeologen twee “grote zalen van de doden” vanaf dezelfde plaats ontdekten. tijd in 2013.

Arthur Stone is een megalithische begraafplaats in de buurt van het dorp Durston in Herefordshire – bijna op de grens met Wales. Een hunebed is gemaakt van een groot, plat blok ondersteund door negen rechtopstaande steunstenen. Het graf is een van de beroemdste gebouwen uit het stenen tijdperk in Engeland en wordt beschouwd als de inspiratie voor de “stenen plaat” die de Britse schrijver C.S. Lewis beschrijft in zijn boek The Lion, the Witch and the Wardrobe.

Verbinding met de zalen van de doden

Nu heeft een team van archeologen onder leiding van Julian Thomas van de Universiteit van Manchester voor het eerst het gebied net ten zuiden van Arthur’s Stone opgegraven. Dit onthulde voorheen niet-herkende hellingen van het monument en verwijzingen naar twee verschillende bouwfasen. Het hunebed maakte in zijn oorspronkelijke vorm deel uit van een langgerekte grafheuvel gemaakt van veenlagen. De overblijfselen van een brand zijn te zien in het midden van deze heuvel. De onderzoekers ontdekten dat de turfkap als een reeks verticale houten palen rond de heuvel was geïnstalleerd.

Het interessante hieraan: de langgerekte grafheuvel en de hellingen van de houten palissaden wezen direct naar de top van de nabijgelegen Durston Hill – de heuvel waarop archeologen in 2013 de overblijfselen van twee grote “dode hallen” ontdekten. Dit zijn twee houten gebouwen die opzettelijk werden verbrand en bedekt met grafheuvels. “Het lijkt er nu op dat Arthur Stone nauw verwant is aan deze nabijgelegen zalen van de doden,” zei Thomas. Zowel de richting van de Arthur-steen als de constructie van de grafheuvel spreken hiervan: “Elk van deze drie terpen werd gebouwd op de fundering van een groot houten gebouw dat opzettelijk werd verbrand.”

READ  The NASA Canadian Agreement illustrates how Artemis is a global launch

De tweede bouwfase met verschillende richtingen

Pas in een latere bouwfase, toen de houten balken van Arthur’s steen weer verrotten, werden nieuwe, grotere kolommen geplaatst, die niet langer naar de top van Durston Hill wijzen, maar naar de zuidoostelijke horizon en de opening tussen Skirrid en Garway Hill, zoals Thomas en collega’s melden. De twee stenen kamers van de twee dolfijnen, die in dezelfde richting wijzen, en de steen die voor hun ingang staat, komen ook uit deze tweede fase.

“Hoewel Arthur’s Stone een iconisch megalithisch monument van internationaal belang is, is de oorsprong ervan nog onduidelijk”, zegt Thomas. “Het is nog opwindender dat we eindelijk meer licht kunnen werpen op het begin van dit 5.700 jaar oude graf en meer te weten kunnen komen over de ontstaansgeschiedenis ervan.” Het hooglandgebied tussen de Golden Valley en Wye Valley blijkt steeds meer een groep gebouwen uit het stenen tijdperk te zijn – als een ceremonieel neolithisch landschap, aldus de archeoloog.

Dit zijn: Universiteit van Manchester

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *