Julia Kamerer over haar darmziekte colitis ulcerosa

Julia Kamerer is een model en influencer. In 2020 werd bij haar colitis ulcerosa vastgesteld. Chronische darmziekte waar veel mensen niets van weten. In het interview spraken we met haar over wat deze diagnose voor haar betekent, waarom het zo belangrijk voor haar is om er zo open over te zijn op sociale media en hoe ze vandaag de dag met de ziekte omgaat.

Dit is een verkorte versie van het interview. Je kunt het volledige interview bekijken Luister naar de nieuwste podcastafleveringen.

U heeft colitis ulcerosa. Kun je het kort uitleggen en hoe je het hebt opgemerkt?

Voordat ik de diagnose kreeg, wist ik niets van de ziekte zelf. Misschien is dit voor de meeste mensen het geval. Velen zijn waarschijnlijk bekend met de ziekte van Crohn. Beide zijn inflammatoire darmziekten. De ziekte van Crohn treft de hele darm, terwijl colitis ulcerosa slechts een deel ervan aantast. Er wordt ook vaak gezegd dat het een auto-immuunziekte is, maar dit is nog niet wetenschappelijk bevestigd.

Toen ik de diagnose kreeg, schrok ik. Ik had lange tijd aanhoudende buikpijn en een opgeblazen gevoel. Ik dacht eerst dat het kwam door mijn overgang van een veganistisch dieet naar een veganistisch dieet. Maar het werd in de loop van de tijd alleen maar erger, vooral toen ik in juni 2020 klierkoorts had. Zo’n effect kan de ontsteking weer vergroten. Toen moest ik een colonoscopie ondergaan en zo kreeg ik de diagnose.

Had je geluk dat je de diagnose zo snel kreeg? Dit kan vaak lang duren.

READ  Stamboom van RNA-virussen verdubbelt - RNA-onderzoek identificeert elf nieuwe klassen virussen en vijf nieuwe stammen RNA-virussen

In elk geval. Maar zelfs voordat ik klierkoorts had, dacht ik veel na over waar ik plotseling constante buikpijn had en winderigheid Jij hebt. Dit kan immers veel verschillende redenen hebben. Maar de infectie werd zo erg dat ik gelijk naar een colonoscopie ging, die gelukkig een verklaring gaf. Daar ben ik blij mee. De periode van onzekerheid was eigenlijk het ergst. Ik denk dat dit het geval is voor velen die de diagnose van een dergelijke ziekte hebben gekregen. Als u de oorzaak van uw klachten kent, kunt u er iets aan doen.

Als chronische ziekte is colitis ulcerosa waarschijnlijk niet volledig te genezen. Heb je nog steeds symptomen?

Het was ook het woord ‘chronisch’ dat me het meest schokte toen ik voor het eerst de diagnose kreeg. Maar ik heb het nu verwerkt. Afhankelijk van de ernst van de ziekte, wordt de ziekte verdeeld in drie fasen. Gelukkig heb ik alleen de eerste. Ik heb nog wat symptomen. De ziekte manifesteert zich in fasen. Dus soms heb je een betere fase, soms slechter. Ik moet nog steeds de pillen slikken, maar over het algemeen heb ik de ziekte goed onder controle.

Was het moeilijk voor u om het onderwerp openlijk aan de orde te stellen op sociale media?

Een paar maanden na mijn diagnose sprak ik er voor het eerst over in mijn account. Ik wilde eerst met eigen ogen zien hoe het geheel zich ontwikkelt en hoe ik ermee om kan gaan. Later besloot ik erover te praten. Ik zei tegen mezelf dat ik zeker niet de enige ben die dit ervaart – en velen zullen er misschien niet over praten. Dit was natuurlijk een overdrijving, dit was tenslotte niet per se het leukste onderwerp. Maar ik kreeg veel positieve reacties. Vooral van volgers die vergelijkbare symptomen hadden, maar nooit aan de ziekte hadden gedacht. Bovenal was het belangrijk voor mij om te praten over mijn dieet en de dingen die me hielpen. Juiste voeding speelt een bijzonder belangrijke rol bij deze ziekte.

READ  Zwangerschap: bloedonderzoek toont risico op pre-eclampsie

Suikerhoudende of gezoete dranken zijn meestal niet bevorderlijk voor de darmgezondheid. We laten je gezonde alternatieven zien:

Waar moet je op letten?

Zelfs vóór de diagnose at ik heel gezond en deed ik dus instinctief veel dingen goed. Een veganistisch dieet wordt aanbevolen voor de ziekte, omdat veel zuivelproducten ontstekingen kunnen bevorderen. Zeer vet voedsel moet ook worden vermeden. Ik probeer ook biologisch voedsel te kopen dat niet sterk is verwerkt. Natuurlijk is het ook beter voor de darmen om zelf te koken dan te vertrouwen op kant-en-klare maaltijden. Ik slik ook veel prebiotica, dat zijn vezels die de groei van goede darmbacteriën bevorderen.

Je kunt het volledige interview bekijken hier Luisteren naar:

Afbeeldingsbron: privé

Ben je gevallen “Colitis ulcerosa: model Julia Kamerer praat over haar chronische darmziekte”? Laat ons dan ons artikel liken of delen. We kijken uit naar uw feedback – en natuurlijk bent u van harte welkom om contact met ons op te nemen
FacebookEn de
PinterestEn de
InstagramEn de
tik tokEn de
flipboard En volg Google Nieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *