Akkoord WK-kwalificatie: Haaland ergert Nederland bij eerste optreden Van Gaal en Ronaldo redt Portugal door doelpunt

Erling Haaland, topscorer van de Nederlandse competitie, maakte Louis van Gaal woedend toen hij terugkeerde als coach van het Nederlands Elftal. Noorwegen daagde de Elftal woensdagavond 1:1 (1:1) uit in Oslo. Haaland maakte in de 20e minuut de openingstreffer. Dave Claassen redde de voormalig Werder van Gaal, die voor de derde keer de nationale ploeg coachte en met minimaal één punt naar het WK moet leiden. In de WK-kwalificatietafel, Groep G, staat Nederland gelijk met Noorwegen en Montenegro, slechts één punt achter leider Turkije op de tweede plaats.

Last minute waanzin in Portugal dankzij CR7! Het team rond superster Cristiano Ronaldo, die onlangs van Juventus Turijn naar Manchester United verhuisde, vierde in de Algarve hun 2-1 (0-1) overwinning op underdog Ierland. Lange tijd leken de Ieren de trefzekere winnaars dankzij de kopbal van John Egan (45). Bovendien miste aanvoerder Ronaldo door alle mensen een penalty (15). CR7-spelers compenseerden de fatale fout niet alleen door kort voor tijd gelijk te maken (89e plaats), maar ook met het winnende doelpunt in de achtste minuut blessuretijd in de tweede helft. Door de overwinning blijft de Portugees, waarin BVB-ster Rafael Guerrero 62 minuten speelde, op de eerste plaats in de kwalificatietafel van Groep A, voor Servië. Aan de andere kant miste Ierland zijn eerste punt in de kwalificatie.

Met deze dubbel brak Ronaldo opnieuw een record in zijn 179e interland en is hij nu de gevaarlijkste nationale speler in de geschiedenis. Hij stond achter de Iraanse international Ali Daei (109 goals / 149 wedstrijden) met 111 internationale goals.

READ  Toernooi in Nederland en Polen: Wereldbeker Volleybal - Status, Kandidaten, Duitse Kansen

De Franse ploeg, die in de speelronde van 16 tegenviel op het EK, kwam in hun thuiswedstrijd tegen de onderkant van de vorige ranglijst in Bosnië en Herzegovina niet door 1-1. Frankrijk rond supersterren Kylian Mbappe en Antoine Griezmann in de storm hadden het geluk niet voor totale verlegenheid te komen: de regerend wereldkampioen speelde bijna de hele tweede helft na een rode kaart tegen Jules Conde (51e). En de ervaren Bosnische nationale elftalspeler Edin Dzeko schoot de bezoekers in de eerste helft verrassend op voorsprong tegen de zwakke Ikeb Trikolor (36), maar Griezmann reageerde vrijwel direct met een vreemd doelpunt uit een hoekschop (39). Het team van Didier Deschamps blijft ondanks een gelijkspel aan kop in groep D, met acht punten voorsprong op Oekraïne (4). Finland kan gelijk meedoen aan het EK (2, twee wedstrijden minder spelen) met twee overwinningen.

Denemarken, een halve finalist in EM, vierde een indrukwekkende en zegevierende comeback in het Barken Stadium in Kopenhagen na een succesvol EK. In een EM-arena vol met meer dan 35.000 toeschouwers wonnen de Denen rondom bondscoach Kasper Hjolmand vol vertrouwen met X:X (2:0) van EM-mede-eigenaar Schotland. Een dubbel schot van Daniel Wass (14) en Bergamo-verdediger Joachim Mehli (15) maakte al snel een wedstrijd duidelijk waarin “Deens dynamiet” bijna de hele wedstrijd door hun fans werd geslagen. In Groep F voor de WK-kwalificatie zijn de Denen verzekerd van vijf punten voorsprong op Israël, dat hen stalkt, met 12 punten uit vier wedstrijden.