Wielrennen: Pogacar speelt met de concurrentie – het winnen van de Amstel Gold Race

Wielersport

Status: 16-04-2023 17:12 uur

De Amstel Gold Race is opnieuw een bewijs van kracht geworden van de Sloveense wielerster Tadej Pogacar.

Pogacar vernederde de concurrentie opnieuw en won voor het eerst de zware Amstel Gold-race. Na 253,6 km behaalde de tweevoudig Tour de France-kampioen een solo-overwinning met een enorme voorsprong op de Ierse Ben Healy en de Britse Olympische mountainbike-kampioen Tom Pidcock.

Twee weken na zijn indrukwekkende overwinning in de Ronde van Vlaanderen vierde Pogacar zijn elfde zege van het seizoen in de koers rond Valkenburg bij Maastricht.

De beslissing viel op 28,5 kilometer van de finish in Keutenberg. Op hellingen tot 22 procent liet de 24-jarige de kopgroep bijna los door te accelereren. Duitse coureurs speelden geen grote rol.

Pogacar had het deze keer makkelijk, vooral omdat zijn grote tegenstanders Mathieu van der Poel (Nederland) en Watt van Aert (Belgiƫ) niet van start gingen.

Tom Pidcock, tenslotte de solowinnaar van Strade Bianche, werd hoogstwaarschijnlijk vertrouwd om het op te nemen tegen Pogacar. Maar ook de Britten moesten zich overgeven. Na de voorjaarsklassiekers wil Pogacar zich voorbereiden op de Tour de France en de gele trui terugpakken van de winnaar van vorig jaar, Jonas Vinggaard (Denemarken).

Bij de dames won Demi Vollering uit Nederland. Vierde op het WK Lian Liebert uit Friedrichshafen speelde lange tijd goed, maar moest uiteindelijk als vijftiende eindigen.

READ  Kort voor het WK: De Nederlandse prof wil het nationale elftal veranderen