Nederland versus Schotland: de volgende tegenstander van Duitsland wint duidelijk

In het duel tussen tegenstanders van de Duitse voetbalbond versloegen Oranje Schotland. Twee Bundesliga-sterren hebben het moeilijk, twee anderen overtuigen.

Alexander Kuehne rapporteert vanuit Amsterdam

Dinsdag speelt het Duits voetbalelftal tegen Nederland (vanaf 20.45 uur via de live online stream). De repetitie van Oranje zal waarschijnlijk een aantal mysteries opleveren voor bondscoach Julian Nagelsmann: “Al-Fatal” versloeg Schotland met 4-0 (1-0), maar bracht enkele flagrante defensieve zwakheden aan het licht.

Doelpunten van Tijjani Reynders (40e minuut) en Georginio Wijnaldum (72e minuut) en Bundesliga-sterren Wout Weghorst (84e minuut) en Donyiel Malen (86e minuut) zorgden echter voor een duidelijke sfeer in Amsterdam.

Doelman Mark Flecken was een van de beste Nederlanders. Op de persconferentie na de wedstrijd, waar ook t-online aanwezig was, bevestigde Bonds-coach Ronald Koeman dat de voormalige Freiburg-speler een “grote rol” speelde bij de overwinning.

De man die zo werd geprezen was niet echt tevreden over de prestatie van zijn team: “In het eerste uur waren we erg onnauwkeurig met onze passes, we verloren de bal heel gemakkelijk en kwamen niet echt in het ritme. een beetje een verlossing”, zei Flecken. Toen hadden we meer ruimte en werd het spel makkelijker voor ons.” Uiteindelijk was zijn ploeg “zeer effectief” in het omzetten van kansen.

Ondertussen wordt een andere confrontatie tegen Duitsland verwacht. “Dit zou een heel spannende wedstrijd kunnen worden waarbij misschien de kleine dingen belangrijker zijn”, zei de 30-jarige na zijn zevende cap.

Zo ging het spel

Kort daarna klonk er gemompel door de Johan Cruijff Arena: na een lopend duel strekte Scott McTominay van Manchester United zijn rechterarm uit en sloeg Xavi Simons van RB Leipzig recht in het gezicht. De Nederlander viel op de grond en hield zijn gezicht ongeveer een halve minuut pijnlijk vast. Hoewel de Schot hem helemaal niet wilde zien, kreeg hij een gele kaart.

Toen ontmoetten twee heel verschillende wedstrijdstijlen elkaar op het veld: terwijl de Schotten met fysieke concentratie en veel hoge ballen speelden, probeerden de Nederlanders een briljant kort passspel te spelen.

De Britse aanpak was aanvankelijk veelbelovender: in de 18e minuut dwong Ryan Christie voormalig Freiburg-speler Mark Flecken tot een schitterende prestatie tegen 'Oranje' toen hij de krachtige kopbal van de Schot vanaf bijna vijf meter van de lat blokkeerde.

De Nederlanders bleven strijden. Hoewel zij de wedstrijd technisch duidelijk onder controle hadden, was er in het strafschopgebied van de Schotten geen gevaar. Vooral Bundesliga-spelers Simons en Jeremy Frimpong (Bayer Leverkusen) hadden duidelijke problemen aan de rechterkant van het Nederlandse elftal.

Terwijl Simons herhaaldelijk werd blootgesteld aan de intense speelstijl van de Britten, werd Frimpong meerdere keren te slim af door de Schotse ster boven Andy Robertson (Liverpool).

In de 35e minuut nam hij een van zijn gevaarlijke buitenschoten en passeerde de bal nauwkeurig naar John McGinn, die op de loer lag in het strafschopgebied, die de bal vanaf een afstand van zeven meter rechtstreeks over het doel passeerde.

Na de rust kwamen de gebeurtenissen tot een hoogtepunt – aanvankelijk vooral dankzij de Schotten, die meer druk op hen legden. In de 48e minuut blokkeerde Oranje de poging van McTominay. Slechts twee minuten later schitterde Schotland-doelman Gunn toen hij het schot van Memphis Depay blokkeerde.