Nations League-ronde – Nederland en Kroatië in finale van het toernooi – sport

• Nederland versloeg België met 1-0 in Amsterdam en ging gemakkelijk door naar de Nations League-finale van volgende zomer.
  • Kroatië versloeg Oostenrijk met 3-1 om de eerste plaats in Groep A in League A veilig te stellen, voor Denemarken, dat het ondanks zijn 2-0 overwinning op Frankrijk niet kon overwinnen.

League A, Groep 4: Nederland wint Prestige-duel, Wales degradeert

• Nederland 1-0 België

In de matige derby der Laage Landen in schoten duurde het tot de 73e minuut voordat Virgil van Dijk met een kopbal het enige doelpunt van de wedstrijd scoorde. Dodi Lukbakio maakte in de verlenging bijna een verbluffende 1-1. Maar zijn omhaal belandde op de lat. Nederland, dat op het WK van 2018 met 4-1 won van het derde team, bleef beperkt tot het einddoel in Amsterdam. Met 16 punten uit 6 wedstrijden is de ploeg van Louis van Gaal zelfverzekerd en ongeslagen in de Final Four van komende zomer. Sinds de laatste 16 op het EK vorig jaar tegen Tsjechië hebben Oranje in 15 wedstrijden niet verloren.

Wales moest Polen verslaan om degradatie naar de tweede divisie te voorkomen. De wedstrijd in Cardiff verliep vanuit Brits oogpunt echter niet zoals gepland. Karol Swiderski kwam op voorsprong na iets minder dan een uur briljant spel met Robert Lewandowski. Gareth Bale miste de gelijkmaker in de verlenging met een late kopbal. Wales kreeg slechts één punt in 6 wedstrijden.

• Oostenrijk-Kroatië 1: 3

Lange tijd hoopten de Oostenrijkers abrupt in de hamergroep te blijven. Een vroege gelijkmaker voor Luka Modric (6e) werd meteen gelijk gemaakt door Christoph Baumgartner (9). Kort voor rust miste Marko Arnautovic, die Andreas Herzog met zijn 104e cap versloeg en nu de enige platenspeler is, twee keer de leiding. Na het wisselen van teams en verschillende wissels aan beide kanten, pakten de Kroaten de puck. Twee doelpunten gescoord door Marco Levaga (69) en Dejan Lovren (72) om de Kroatische groep en de Oostenrijkse degradatie uit League A te winnen.

• Denemarken 2-0 Frankrijk

Denemarken, dat moest hopen op een Kroatische slip om zich te plaatsen voor de kwartfinales, kende een sterke start in hun Barkenstadion. Kasper Dolberg (34 min) en Andreas Skov Olsen (39 min) zetten de Denen voor rust twee lengtes op voorsprong tegen een teleurstellende Franse ploeg. In de tweede helft was Kylian Mbappé het dichtst bij een Frans doelpunt. Tussen de 67e en 70e minuut faalde hij drie keer tegen de briljante Deense doelman Kasper Schmeichel. Dus ik bleef bij Denemarken dat met 2-0 won.

League C, Groep 1: Turkije verliest van de Faeröer

na dit 3:3 tegen Luxemburg op donderdag verloor Turkije opnieuw zijn veren aan de zogenaamde voetbaldwerg. Op de Faeröer verloren de Turken met 1:2. Johan Trost-Davidsen en Joan Simon Edmundsson zetten de Faeröer binnen acht minuten op een dubbele voorsprong en Serdar Gürler kon pas kort voor tijd scoren. Voor de ploeg van de Duitse bondscoach Stefan Koontz is het echter niet meer mogelijk om promotie naar Liga B te weigeren.