EK-kwalificatie: Zweden versloeg Azerbeidzjan met 5-0 in de Oostenrijk-groep

Drie dagen na het bankroet van België met 0:3 schreef Zweden naar Duitsland in de kwalificatiewedstrijden voor Euro 2024. De Scandinaviërs versloegen maandag thuis in Groep F in Oostenrijk Azerbeidzjan met 5-0 (1-0). Vice-wereldkampioen Frankrijk versloeg Ierland met 1-0 (0-0) in Dublin en Nederland versloeg Gibraltar met 3-0 (1-0) in Rotterdam.

Zweden, de volgende tegenstander maar een van de Oostenrijkse bonden die Estland op 20 juni laat met 2-1 versloeg, stond al onder druk in Solna en hield het thuis zonder sterspits Zlatan Ibrahimovic, 41 natuurlijk. Na een buitenspeltreffer van Alexandre Issac (29) en afgekeurd door de Franse arbiter Stephanie Frapart, zette Emil Forsberg de gastheren na een sterke start op voorsprong (38).

Azerbeidzjan, dat vrijdag met 4-1 verloor van Oostenrijk, kreeg meteen een grote kans op de gelijkmaker, maar de Zweedse doelman Robin Olsson redde Rinat Dadasov met een kopbal (40). In de tweede helft scoorden Bahloul Mostafazadeh (65), Victor Giocres (79), Jesper Karlsson (88) uit een vrije trap en zorgde Anthony Elanga (89) voor een duidelijke overwinning in eigen huis.

Na een droomstart in kwalificatiegroep B (4-0 tegen Nederland) volgde Frankrijk tegen Ierland. Ook in Dublin pakten de Fransen drie punten dankzij een doelpunt van Benjamin Pavard (50e). Doelman Mike Minnan zorgde in de 90e minuut met een krachtige redding voor een tweede overwinning voor de vice-wereldkampioen. Oranje scoorde in hun thuiswedstrijd tegen voetbaldwerg Gibraltar met 3-0 dankzij doelpunten van Memphis Depay (24) en Nathan Ake (50, 82).

In Groep E speelde Tsjechië met 0-0 gelijk in Moldavië, terwijl Polen Albanië met 1-0 versloeg in Warschau, met een doelpunt van Karol Swiderski (41). In Groep G won Servië in Montenegro met 2-0 dankzij een brace van Dusan Vlahović (78′, 96′). Hongarije versloeg Bulgarije met 3-0.

READ  Rohn Dehmaki Vriendin: Nationale handbalspeler houdt van drievoudig wereldkampioen en wereldhandbalspeler