EK-kwalificatie: Frankrijk verslaat Ierland

Anders is hij verantwoordelijk voor de doelpunten: Kylian Mbappé.Foto: Hoeksteen

27-03-2023, 22:5928-03-2023, 07:04

Groep B

Ierland 0-1 Frankrijk

Frankrijk kende een goede start in de kwalificatie voor het EK met twee overwinningen. Drie dagen later versloeg Nederland, de nummer twee van het WK, Ierland met 1-0 thuis.

Ierland, dat vijf Engelse Tweede Klasse-spelers in de basis heeft staan, hield zich goed staande in een vol Dublin-stadion. De thuisploeg stond weinig toe tegen de Franse aanval met Antoine Griezmann en Kylian Mbappé. Het Ierse team, dat ook een angstaanjagende poging deed, scoorde terwijl ze naar voren stormden. Een slecht afgewerkte pass viel voor de voeten van Benjamin Pavard, die zijn derde interlandgoal over de lat scoorde.

Ook al verenigde Ierland zich herhaaldelijk goed en kwam het dicht bij het Franse doel, het was pas op het laatste stuk, en dus achteraf gezien, dat ze de indringende kracht toonden die Frankrijk onder druk zette. In de 89e en 90e minuut moest de nieuwe Franse doelman Mike Mignan zijn eerste redding doen. Met hun twee successen tegen zogenaamd sterke tegenstanders heeft Frankrijk de eerste middelgrote stap richting het EK in Duitsland al gezet.

Ierland 0-1 Frankrijk (0-0)
Dublin. – SR Soares Dias (POR).
Doel: 50- Pavard 0-1.

Nederland 3-0 Gibraltar

Na drie dagen eerder in Parijs met 4-0 te hebben gewonnen, verzekerde het Nederlands elftal zich van een niet te missen thuiszege op Gibraltar. In Rotterdam maakten Memphis Depay en tweevoudig verdediger Nathan Ake, Manuel Akanji’s teamgenoot bij Manchester City, de 3-0.

READ  Formule 1 in Nederland: Mick Schumacher: "Het heeft mijn race verpest" - Formule 1

Nederland 3-0 Gibraltar (1-0)
Rotterdam. – SR Krug (DEN).
Portalen: 23. Uitbetaling 1-0. 50. Akki 2-0. 83. Akki 3-0.
opmerkingen: 51. Rode kaart tegen Walker (Gibraltar).

Groep F

Oostenrijk – Estland 2: 1

Net als Frankrijk behaalde Oostenrijk hun tweede overwinning in de tweede wedstrijd. Na Azerbeidzjan werd een tweede klein team verslagen door Estland – maar niet zonder moeite. Pas in de 88e minuut zorgde Michael Gregoric voor de 2-1. De spits van SC Freiburg maakte in de 17e minuut zijn gemist schot goed met een strafschop. De Esten, die al twee jaar worden gecoacht door Thomas Häberle, leidden vanaf het midden van de eerste helft tot Florian Kainz in de 68e minuut de 1-1 scoorde.In juni volgt de grote test van Oostenrijk tegen België. Ook Zweden (5-0 tegen Azerbeidzjan) zit in de poule met de ploeg van Ralf Rangnick.

Oostenrijk 2-1 Estland (0-1)
Linz. – SR Jorge (ALB)
portalen: 25. Spence 0: 1. 68. Kaines 1: 1. 88. Gregorych 2: 1.
opmerkingen: Oostenrijk met Lindner (Sion). 17. Grigoric mist een strafschop.

Zweden 5-0 Azerbeidzjan (1-0)
Solna. – SR Frappart (FRA).
portalen: 38. Forsberg 1-0. 65. Mostafa Zadeh (eigen doelpunt) 2-0. 79. Geocres 3-0. 88.Carson 4-0. 89 Elanga 5-0.
opmerkingen: Azerbeidzjan met Dadashov (GC).