EM-kwalificatie: Bond’s coach Koeman was geschokt na de start

Tegen Frankrijk stonden de verzwakte Nederlanders grotendeels onder controle. De hoop op een soortgelijke reactie in de wedstrijd tegen buitenstaander Gibraltar was echter niet gerechtvaardigd. “Ik schrok enorm van wat ik zag. Het was een slechte week. Ik heb als aanvoerder nog nooit zo’n dag als deze week gehad en ik hoop dat het niet nog een keer gebeurt. Het moet snel beter worden”, vatte Koeman samen. de twee wedstrijden aan het begin van de tweede set.

Tegen Gibraltar, dat na de 51e minuut genoegen moest nemen met tien spelers, verduidelijkte verdediger Nathan Ak na rust (50, 82) na opschuiven van Memphis Depay (23) de zaken met twee doelpunten. “Het was niet echt genoeg. Ik heb het gevoel dat we vanaf het begin onnauwkeurig waren, soms slordig. Met meer intensiteit hadden er meer goals kunnen worden gescoord. Een overstuur Koeman legde uit.

APA/AFP/John Thys

Niet de aanvallers, maar verdediger Nathan Ake nam de beslissing tegen Gibraltar

Alleen Oranje plaatst zich nog voor het EK in september, want daarvoor stond het eindtoernooi van de Nations League op het programma. Op 14 juni in Rotterdam tegen Kroatië, en dan in de finale of derde plaats tegen Spanje of Italië. Voor die tijd heeft Koeman in ieder geval nog veel werk te verzetten. “Dit zijn geweldige tegenstanders. Het zal belangrijk zijn dat we een volledige selectie hebben”, aldus de Bonds-coach.

Frankrijk is een perfecte start

Didier Deschamps heeft geen reden tot klagen. Zijn kant, “Les Bleus”, kende een perfecte start met een nul tegen hun naaste rivalen. Een 4-0 overwinning op Nederland werd gevolgd door een 1-0 overwinning uit in Ierland. De wedstrijdwinnaars waren niet bepaald de usual suspects met verdediger Benjamin Pavard en doelman Mike Mignan.

In de eerste helft hadden de Fransen moeite om kansen te creëren tegen de Ieren. Slechts vijf minuten na het begin van de tweede helft schoot Pavard naar huis over de onderkant van de lat voor het winnende doelpunt. De verdediger van Bayern München kende afgelopen november een slechte dag in de heenwedstrijd van het WK tegen Australië (4-1) en speelde sindsdien niet meer in Equipe Tricolor. Zijn missie in Dublin bleek echter een gouden greep. “Ik ben blij voor hem”, zei Deschamps.

Benjamin Pavard na het doelpunt

APA/AFP/Frank Fife

Benjamin Pavard heeft bewezen dat hij nog steeds waardevol kan zijn voor “Equipe Tricolore”.

Hij kreeg geen enkel doelpunt tegen in vijf wedstrijden in de kwalificatiewedstrijden

Pavard zelf vond het doelpunt “fantastisch voor mij en het team. Maar door Mike te redden konden we clean blijven.” Pavard verwees naar Maennan’s briljante redding in de laatste seconde om de gelijkmaker te ontkennen na een kopbal van Nathan Collins. De Milanese doelman, die tegen Nederland een strafschop redde, is de nieuwe nummer 1 na het vertrek van aanvoerder Hugo Lloris.

Hiermee vierde Frankrijk zijn vijfde opeenvolgende nulzege in WK- en EK-kwalificatiewedstrijden, die de Fransen meer dan 38 jaar geleden voor het laatst wisten te behalen. “We kregen geen enkel doelpunt tegen in de twee wedstrijden en we scoorden vijf doelpunten. Ik ben erg trots op wat het team in de twee wedstrijden heeft laten zien”, vatte Deschamps samen. De Fransen gaan in juni verder tegen Gibraltar en thuis tegen Griekenland.

READ  Olympisch Stadion München: een sport- en cultuurcentrum met een tentdak