Veldhockey: Nederland heeft het Europees kampioenschap hockey gewonnen

Net als de vrouwen vóór hen verdedigden ook de Nederlandse herenhockeyers met succes hun EK-titel in Mönchengladbach.

De nummer één van de wereld won zondag de finale met 2-1 (1-0) van Engeland, dat twee dagen geleden de Duitse ploeg in de halve finales uitschakelde. Daarmee kwalificeerde Nederland zich vroegtijdig voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

In de Gladbach Hockey Arena begonnen de Orangi onder controle, beloonden zichzelf vervolgens met Dirk de Velder (negende) en namen een nipte voorsprong de kleedkamer in. Beide teams kwamen laat aan: door een hevige storm die gepaard ging met hevige regen en hagelbuien werd de start van de tweede helft met bijna een uur uitgesteld.

Kort na aanvang van de tweede helft zette Doku Telgenkamp (37) Nederland op voorsprong, terwijl Engeland via Sam Ward (47) de score verkleinde. Toen kwamen de gebeurtenissen tot een hoogtepunt: eerst miste de regerend kampioen de aanvankelijke beslissing over een vrij doelpunt (54e), voordat de vermeende gelijkmaker van Engeland werd teruggedraaid uit een strafschop van zeven meter, zo blijkt uit videobewijs. Maar Nicholas Bandurak (56) miste twee keer na een herhaling van de eerste poging.

Wereldkampioen Duitsland had eerder de kans gemist om de bronzen medaille te pakken in de wedstrijd om de derde plaats. De ploeg van bondscoach Andre Henning verloor de nieuwe editie van de WK-finale van dit jaar van Olympisch kampioen België met 0:2 (0:2).