Strafschop gewonnen: Argentinië wint toch van Nederland

puur drama. De Argentijnse superster Lionel Messi moest tot ver na middernacht bibberen tegen Nederland voordat ze de strafschoppenserie met 4:3 wonnen en dat met opluchting kon vieren. De Argentijnen treffen nu Kroatië in de halve finale.
Argentinië speelde een thuiswedstrijd in het centrum van Qatar. De duidelijke meerderheid van de fans steunde het Argentijnse nationale team en zorgde voor een uitstekende sfeer in het laatste stadion van Lusail. Een half uur lang viel er niets te vieren, want zowel Nederland als Argentinië namen niet al te veel risico’s en waren vooral aan het oefenen op tactiek. Met name de Argentijnen zoeken al te lang tevergeefs naar gaten in de aanval.

Een flits van genialiteit

En dus was er een geniale flits van Lionel Messi nodig om het momentum op gang te brengen. Messi bevrijdde Molina met een prachtige pass, nadat hij de bal op sensationele wijze in bezit had genomen, maakte hij er onder druk 1-0 van (35). Coach Louis van Gaal, 71, bracht nieuwe kracht en leidde de ploeg vooruit. Nederland wordt steeds actiever, maar echt serieus is het nog niet.

Aan de andere kant pakte Messi opnieuw de pole position. Eerst miste hij zijn doel met een vrije trap op slechts enkele centimeters, vanaf elf meter scoorde hij de tweede voltreffer. Acuna maakte een fout aan de rand van het strafschopgebied en Messi kon die zelfverzekerd omzetten (73). Zijn tiende doelpunt op het WK.

Daarna stopte Argentinië met voetballen en zette Nederland een laatste aanval in met nieuwe spitsen – Weghorst en De Jong. Eindelijk werd het gevaarlijk. Wighurst kopte de bal om de 1-1 (83) te maken, waarna de zenuwen aan beide kanten op scherp stonden. Argentinië verdedigde keihard en Nederland stuitte op een blauw-witte muur. En ze lieten het uit elkaar vallen. Wighurst maakte gelijk in de 11e minuut extra tijd.

READ  Formule 1: Verstappen schittert in een platenscène

In de verlenging, waarin Argentinië het dichtst bij de overwinning was, raakte Lautaro Martínez in de laatste minuut de paal. En Jules Martinez redde de eerste twee strafschoppen in de shootout en werd ook de held van de avond. Messi droomt van de titel.