Olympische Spelen – Amerika verslaat Nederland – halve finale tegen Canada – sport

Olympia:Amerikaanse vrouwen verslaan Nederland – halve finale tegen Canada

De beslissende bal omdraaien in een strafschoppenserie voor het Amerikaanse damesteam tegen Nederland: Megan Rapinoe. Foto: Ricardo Mazalan/Associated Press/DPA (Foto: dpa)

Live vanuit het dpa-nieuwskanaal

Yokohama (AFP) – Superster Megan Rapinoe hielp Amerikaanse voetballers na strafschoppen de Olympische halve finales te bereiken.

De 36-jarige zette in Yokohama de beslissende bal van een punt om naar Europees kampioen Holland. Na strafschoppen werd het uiteindelijk 4-2. De Amerikaanse doelman Alyssa Naher stopte de schoten van Vivian Miedema en Annick Nouen. Na de extra tijd was de stand 2:2 (2:2, 2:1).

Midema maakte in de oorspronkelijke tijd (18e en 54e minuut) twee doelpunten voor Oranje. Met haar negende en tiende doelpunt op het toernooi in Tokio vestigde ze een olympisch record in haar 100e interland, waarna haar teamgenoot Lake Martins een strafschop miste (81).

Sam Moyes (28) en Lynne Williams (31) maakten de twee goals voor de Verenigde Staten, die nu tegen een buurman spelen voor een plek in de finale van maandag: Canada won ook op penalty’s van Brazilië met 4-3 nadat beide teams niet eerder hadden gespeeld . Scoorde een doelpunt in 120 minuten. Australië versloeg Groot-Brittannië met 4-3 na extra tijd en staat nu tegenover Zweden, dat gastland Japan met 2-1 versloeg.

© dpa-infocom, dpa: 210730-99-625432 / 2