Kwalificatie voor het EK voetbal 2024: belangrijke overwinningen voor Denemarken en Nederland

Vanaf: 10 september 2023 om 23:04 uur

Dankzij Bundesliga-aanvaller Wout Weghorst heeft Nederland weer een stap gezet richting het EK voetbal in Duitsland.

De ploeg van Bond-coach Ronald Koeman deed zondagavond mee aan de EK-kwalificatiewedstrijden Groep B Met 2:1 (1:1) in Ierland. Griekenland, de grootste concurrent voor de tweede plaats, versloeg Gibraltar gemakkelijk met een score van 5-0 (2-0).

Adam Idah (4e minuut) bracht de gastheren in Dublin eerst vanaf de strafschopstip op voorsprong, en een paar minuten later maakte ook Cody Jacobo (19e) vanaf de stip gelijk. Invaller Weghorst (56) van TSG Hoffenheim pakte uiteindelijk de winst. Nederland staat op de derde plaats in Groep B, achter de Grieken, die dezelfde punten hebben, en Frankrijk, de koploper.

Griekenland had niet veel problemen met buitenstaanders uit Gibraltar. Dimitrios Belkas (9e) en braces van oud-Stuttgart-speler Konstantinos Mavropanos (23/82) en Georgios Masouras (70/90+1) zorgden voor succes. Net als de Nederlanders hebben de Grieken nu negen punten, maar hebben ze al één wedstrijd meer gespeeld.

Denemarken wint in Finland

Ook Denemarken zette een belangrijke stap richting het EK. Tegen Finland hebben voormalige leiders van Groep HDe halvefinalist van het EK van 2021 won met 1-0 (0-0). Voormalig Bayern-prof Pierre-Emile Hojbjerg scoorde in de 86e minuut het winnende doelpunt, Lukas Hradecky gaf de doelman van Leverkusen met een afstandsschot geen kans. Na zes van de tien wedstrijden in de kleine groep is de score van Denemarken gelijk aan koploper Slovenië met 13 punten, en direct voor Finland en Kazachstan (elk met 12 punten) op de tweede plaats. Slovenië won met 4-0 in San Marino en Kazachstan versloeg Noord-Ierland met 1-0.

READ  Japan en Nederland beperken de export van chips naar China

Polen verliest in Albanië

Polen daarentegen moet zich zorgen maken over zijn ticket voor het EK na de beschamende 0:2 (0:1) wedstrijd in Albanië. Het team gaf zich over Groep E De volgende bittere tegenslag. Zelfs voormalig wereldvoetballer Robert Lewandowski, die in de basis stond, kon een derde nederlaag in de vijfde kwalificatiewedstrijd niet voorkomen. Jaser Asani (37) en Merlind Dakko (62) scoorden voor de nieuwe koploper uit Albanië. Polen staat op de vierde plaats met zes punten en nog drie wedstrijden te gaan. Tsjechië (acht punten), dat slechts vier wedstrijden speelde, staat op de tweede plaats en plaatst zich daarmee ook voor deelname aan het EK.