Heerenveen: 2-0 vs Nederland: Duitse voetballers gaan naar Parijs

Dankzij Clara Bühl en Lea Schuller konden Duitse voetballers en interim-bondscoach Horst Hrubesch hun Olympische droom verwezenlijken. De DFB-vrouwen mogen deze zomer naar Parijs na de zware 2-0 (0-0) wedstrijd tegen Nederland. In de wedstrijd om de derde plaats in de European Nations League woensdagavond in Heerenveen scoorde Münchener Pohl (66e minuut) twee doelpunten voor het team van Europees vicekampioen dankzij voorbereidend werk van de briljante Lena Oberdorf en Schuler (78e minuut). Voor ruim 20.000 toeschouwers in het Abbey Leinstra Stadion juichten kapitein Alexandra Pope en haar teamgenoten na het laatste fluitsignaal wild.

De ploeg van Hrubesch toonde vijf dagen na een 2-1-nederlaag in Frankrijk, de eerste gemiste Olympische kans, een grote verbetering, maar moest lange tijd huiveren. Zes maanden na de nederlaag bij de WK-finale in Australië hebben de vrouwen van de Duitse voetbalbond eindelijk de volgende bittere tegenslag voorkomen.

Hopen op Olympisch goud

Het Duitse nationale team miste deelname aan Tokio in 2021. Nu kunnen de spelers hopen op het winnen van de tweede Olympische gouden medaille voor Duitsland na Rio de Janeiro 2016. Wereldkampioenen Spanje, Frankrijk, de Verenigde Staten, Canada, Brazilië en Colombia zullen deelnemen bij de Zomerspelen. De groepstrekking is op 20 maart.

Dankzij het succes van coach Anders Junker tegen Oranje heeft de Duitse voetbalbond tijd gewonnen in de zoektocht naar een opvolger voor Hrubesch: de HSV-ster zal op de Zomerspelen – toen hij 73 jaar oud was – zoals gepland voor de voetballers zorgen . Zijn tweede termijn zal niet vroegtijdig eindigen. Vanaf april moet hij Pope en Co. naar de EK-kwalificatiewedstrijd voor Zwitserland in 2025 krijgen. Het Duitse onder-21 team, acht jaar geleden zilveren medaillewinnaars onder coach Hrubesch, kon de Spelen in Parijs niet bereiken.

READ  Reimann als onderscheidend idee in de Duitse competitie?: De doelman die iedereen gek maakt

Veel kracht en duelkracht

Hrubesch had conclusies getrokken uit de slechte eerste helft van Lyon en voorspelde een dubbele drive voor Bob/Schuller. Haar teamgenoot Sydney Lohmann uit München speelde met Schuler als spelmaker. Dit keer gingen de spelers van het Duitse nationale team met veel energie en kracht de wedstrijd in de duels in en gaven aanvankelijk geen ruimte aan het Nederlands elftal.

Sjoeke Nüsken raakte na 25 minuten met sterk balbezit de linkerpaal. Minister van Defensie Marina Heggering en Oberdorf, die herhaaldelijk de aanloop naar de tweede plaats op het WK 2019 verstoorden, zorgden voor de nodige zekerheid.

Het aanvallende team van Pope kon echter geen weg vinden via de eerste rij – de passes waren te grillig. De ploeg van Giulia Gwinn wankelde ook bij een veelbelovende tegenaanval – en de ploeg van Jule Brand bleef steken op de rechterflank.

“Parijs, Parijs, we gaan naar Parijs.”

Daarentegen was voormalig München-aanvaller Linneth Bernstein aan het draaien in haar 100e interland, maar kon de wedstrijd zelden uitspelen. Na de pauze bracht Hrubesch Schuler in, maar aanvallend bleef het moeilijk. Pope, die spannende duels uitvocht met haar Wolfsburgse teamgenoot Dominik Janssen, raakte geblesseerd na een botsing met haar.

Oberdorf zette vervolgens de beslissende aanval in en voorzag Bohl van een voortvarende kopbal. De vrouw uit München schoot vanaf een afstand van zes meter. Schuler miste twee doelpunten in de slotfase voordat ze er 2-0 van kon maken, en de fans die met haar meereisden scandeerden: “Parijs, Parijs, we gaan naar Parijs.”

READ  voetbal | Nederland: NAC Breda-fans winnen strijd tegen balbezit