Halve eindrapport Women's Nations League: Frankrijk verslaat Duitsland en Spanje geeft Nederland geen enkele kans |  Europese landencompetitie voor dames

Halve eindrapport Women's Nations League: Frankrijk verslaat Duitsland en Spanje geeft Nederland geen enkele kans | Europese landencompetitie voor dames

Spanje treft Frankrijk in de eerste finale van de UEFA Women's Nations League, nadat beide teams vrijdag de halve finales wonnen.

Wereldkampioen Spanje versloeg Nederland met 3-0 in Sevilla, waar woensdag ook de finale wordt gehouden. Dit is de eerste keer dat Spanje meedoet aan de Olympische Spelen, terwijl Frankrijk voor het eerst een grote finale bereikt na een 2-1 overwinning op Duitsland.

Nu Frankrijk gastheer is van de Olympische Spelen, zal de wedstrijd om de derde plaats tussen Nederland en Duitsland in Heerenveen woensdag de definitieve plaats van Europa bepalen.

Finale Nations League Dames

Halve finale (vrijdag)
Spanje 3-0 Nederland (La Cartuja de Sevilla Stadion, Sevilla)
Frankrijk – Duitsland 2-1 (OL Stadion, Decin)

Finale (woensdag)
Spanje – Frankrijk (19:00 CET, stadion La Cartuja de Sevilla, Sevilla)
Wedstrijd om de derde plaats (woensdag)
Nederland – Duitsland (20:45 CET, Abdij Lenstra Stadion, Heerenveen)

Spanje controleerde de wedstrijd vanaf het begin en Salma Baraluelo kwam in de achtste minuut daadwerkelijk op voorsprong. Aan de andere kant waren er weinig kansen, maar Lineth Bernstein zette met een prachtige afwerking het eerste uitroepteken voor de bezoekers.

Halverwege de eerste helft werd Baraluelo goed weggespeeld, maar Daphne van Domselaar redde fantastisch. In de 41e minuut scoorde Jenny Hermoso uiteindelijk de openingstreffer na een pass van Una Patel toen ze drie verdedigers passeerde en de bal met haar linkervoet liet vallen.

Aitana Bonmatti viert haar doelpunt tegen Nederland met Salma Baraluelo AFP via Getty Images

Slechts vier minuten later werd de stand 2-0 toen de voorzet van Mariona Caldente vanaf de linkerflank terugkaatste naar Aitana Bonmatti, die de wedstrijd afsloot met een volley. Spanje was ook in de tweede helft de betere ploeg en Battle nam in de 77e minuut de uiteindelijke beslissing.

READ  Airco 2021 De Complete Gids
Nations League: Promotie- en degradatiewedstrijden

In een gelijkwaardige eerste helft kreeg Duitsland aanvankelijk betere kansen. Alex Popp kopte naast en Clara Ball schoot vanuit veelbelovende positie over. Maar Kadidiato Diani, die herhaaldelijk voor gevaar zorgde voor de Franse ploeg, maakte na 41 minuten met een krachtig schot vanaf de rand van het strafschopgebied de 1-0 na een vrije trap die de Duitse verdediging niet consequent kon wegwerken.

Net als in Sevilla kwam de thuisploeg kort voor rust op voorsprong. Lena Oberdorf bracht Grace Giroud neer in het strafschopgebied, en Sakina Karchaoui nam de zaak voor haar rekening en maakte de stand op 2-0.

Sakina Karchaoui scoorde haar eerste internationale doelpunt tegen Duitsland

Sakina Karchaoui scoorde haar eerste internationale doelpunt tegen DuitslandEuropese Unie via Getty Images

Duitsland begon dapper aan de tweede helft en verspeelde goede kansen op aansluiting via Bob en Sidney Lohmann. De ploeg van Horst Hrubesch bleef op de trekker en opnieuw was het Pope die met nog zo'n 20 minuten te gaan de lat raakte met een schot van grote afstand.

De DFB-ploeg beloonde zichzelf uiteindelijk in de 82e minuut toen Julia Guinn er 1-2 van maakte na een handsbal van Amandine Henry vanaf de strafschopstip. In de slotfase zetten de gasten alles weer op voorsprong, maar de loting werd niet hersteld.