Frankrijk beledigt Nederland en België viert Lukaku

Vanaf: 24 maart 2023 om 22:49 uur

Drie maanden na de nederlaag in de WK-finale kent Frankrijk een geweldige start in de EK-kwalificatiewedstrijden.

De vice-wereldkampioen won de eerste wedstrijd van Nederland in Parijs met 4-0 (3-0) en stelde de eerste drie punten veilig op weg naar het EK 2024 in Duitsland. Het was ook het begin van een nieuw tijdperk voor Équipe Tricolore: superster Kylian Mbappé nam de ploeg over van wijlen doelman Hugo Lloris.

Naast de tweevoudig succesvolle spits van Paris Saint-Germain (21/88) scoorden ook Antoine Griezmann (2e) en Bayern-verdediger Dayot Upamecano (8e) voor Frankrijk. In blessuretijd verzuimde Memphis Depay een handstrafschop te nemen tegen de nieuwe Franse doelman Mike Maignan (90+5).

Mbappé maakt het doelpunt van Griezmann

Bij de zoektocht naar een nieuwe aanvoerder besliste bondscoach Didier Deschamps in het voordeel van Mbappé en dus tegen Griezmann, en dat zorgde naar verluidt de laatste tijd voor meningsverschillen – maar vrijdag werkten de twee sterren samen: Mbappé zorgde voor het vroege doelpunt van Griezmann.

In de daaropvolgende minuten stond Nederland steeds op een achterstand tegen de Fransen, die Kingsley Coman van Bayern München en Randall Kolo-Mwani van Eintracht Frankfurt in de basis hadden staan.

Na iets meer dan twintig minuten werd de wedstrijd beslist. De gasten begonnen zwak, waaronder Bayern-verdediger Matthijs de Ligt en sterspits Cody Jacobo, die wegens ziekte afwezig waren. Griekenland won de tweede wedstrijd in Groep B van Gibraltar met 3-0 (2-0) in Faro.

• Kwalificatietoernooien voor het EK, eerste ronde
    Rechter pijl

Een hattrick van Romelu Lukaku

Voor de Belgen kent Domenico Tedesco een perfecte start als bondscoach op weg naar het EK in zijn geboorteland Duitsland. De 37-jarige begon de kwalificatiewedstrijden voor de Rode Duivels met een 3-0 (1-0) overwinning op Zweden, waarbij sterspits Romelu Lukaku de matchwinnaar scoorde met een hattrick.

Tedesco, dinsdag (20:45 uur/Live op Sportschau.de) met België de volgende testtegenstander van de Duitse ploeg in Keulen, juichte de verdiende 1-0 toe met een kopbal van Lukaku (35). Toen de ervaren speler kort na het einde van de eerste helft zijn 70e internationale doelpunt scoorde (49e doelpunt) na een pass van de Berlijnse speler Dodi Lukebakio, leek de voormalige coach van Schalke en Leipzig in de Duitse competitie meer ontspannen. Lukaku scoorde in de slotfase (82e minuut) de eindstand.

Koning Zlatan kwam, maar zonder geluk

De Zweden rond Leipzig-speler Emil Forsberg waren zelfs kansloos nadat ze hun oude ster Zlatan Ibrahimovic hadden vervangen, die twintig minuten voor tijd terugkeerde van een knieblessure. ‘King Zlatan’ faalde kort voor tijd met een goede kopkans – en de fans juichten hem nog steeds van vreugde toe.

Tedesco volgde Roberto Martinez op na een teleurstellende WK-voorronde in Qatar. Na het aftreden van oude toppers Eden Hazard en Toby Alderweireld maakte Tedesco afstand van voormalig Dortmund-coach Axel Witsel en luidde een voorzichtige generatiewisseling in.

Sabitzer en Gregoritsch scoorden voor Oostenrijk

Ralf Rangnick zette ook thuis de eerste stap richting het EK voor Oostenrijk met een 4-1 (2-0) overwinning op Azerbeidzjan. In een dubbele aanval bezorgden Marcel Sabitzer (28), een speler uit München die werd uitgeleend aan Manchester United, en Michael Gregoritsch (30) uit Freiburg Rangnick voor rust een geruststellende voorsprong in Pasching.

Sabitzer (51) en Christoph Baumgartner (68) voor Hoffenheim verhoogden de score in de tweede helft. De Oostenrijkers ontvangen maandag Estland. De Duitse trainingsconfrontatie tussen Rangnick en Tedesco wordt op 17 juni in België gehouden in Groep F.

READ  Tour de France: Klassieker Van der Poel moet opgeven