FIFA Wereldbeker: Spanje bereikt de halve finales na het verslaan van Nederland

Spanje – Nederland 2:1 (1:1, 0:0)

Van Spanje Na een 2-1 (1-1, 0-0) gelijkspel na verlenging tegen Nederland bereikten damesvoetballers voor het eerst de halve finales van het WK. Selma Baraluelo scoorde in de tweede verlengingshelft in Wellington het beslissende doelpunt met een nauwkeurig schot in de verre hoek (111e minuut). Maria Caldente had Spanje eerder in Nieuw-Zeeland met een strafschop op voorsprong gezet in de 81e minuut. Aanvoerder Stephanie van der Gragt, die de strafschop tegen Nederland veroorzaakte, maakte er tien minuten later 1-1 van. De tegenstanders van de Spanjaarden in de halve finales zijn de favoriete Japanners of de Zweden.

Spanje was lange tijd de dominante ploeg, maar had in sommige scènes ook veel pech, zoals de strafschop die werd teruggegeven toen de stand in de tweede helft 0-0 was. Na een rapport van het VAR-team onder leiding van Tatiana Guzman (Nicaragua) en de Duitser Marco Fritz keek scheidsrechter Stephanie Frappart door het scherm naar het tafereel en werd verrast door in de 62e minuut het strafschopfluit in te trekken. Irene Paredes kwam daarna in botsing met Lineth Beerenstein een steekbal.

Twee kansen in de eerste helft

In de 17e minuut kreeg Spanje uit een dubbele kans de eerste goede mogelijkheid om op voorsprong te komen. Een kopbal van Alba Redondo werd door Daphne van Domselaar in het doel gekopt Holland Maar bij de paal werd ook het vervolgschot van dichtbij tegengehouden door de paal.

READ  Nederland is Europees kampioen dressuur voor mensen met speciale behoeften, en zilver voor Duitsland -

Frappart uit Frankrijk liet de veronderstelde voorsprong van Spanje in de 37e minuut via Redondo niet meetellen vanwege nipte buitenspelpositie. De volgende goede kans kwam direct na rust, maar het was een strafschop laat in de tweede helft die de voorsprong mogelijk maakte.