EK-kwalificatiewedstrijden – Frankrijk verslaat Nederland – Lukaku met drie voorsprong – Sport

EK-kwalificatiewedstrijden – Frankrijk verslaat Nederland – Lukaku met drie – Sport – SRF

Doorgaan naar artikel

Sommige items op SRF.ch werken alleen als JavaScript is geactiveerd.

Inhoud

• Frankrijk begint zijn kwalificatiecampagne voor het EK 2024 met een gemakkelijke overwinning op Nederland (4-0).
  • Romelu Lukaku scoorde alle drie de doelpunten toen België Zweden met 3-0 versloeg.
  • Oostenrijk vervult zijn plicht jegens Azerbeidzjan.

Groep 2: Nederlandse Pale Dive in Frankrijk

• Frankrijk – Nederland 4-0

Met zijn roze haar is Antoine Griezmann niet meer weg te denken uit het Stade de France. In de wedstrijd tegen Nederland had de 32-jarige geen opwarmtijd nodig om zijn stempel op het spel te drukken. Er waren nog geen twee minuten gespeeld toen hij de bal op het middenveld kreeg en er 1-0 van maakte. Kort daarna stuurde Dayot Upamecano de bal na een vrije trap van Griezmann (achtste) over de doellijn. Twintig minuten later kreeg het geplaagde Nederland het volgende doelpunt tegen. Na een grote coördinatiefout kon aanvoerder Kylian Mbappe de tas eenvoudig sluiten. De sterspits verdubbelde na rust het doelpunt. Als symbool voor de mislukte prestatie miste Memphis Depay in blessuretijd een strafschop.

• Gibraltar – Griekenland 0:3

Groep zes: Lukaku vuurt op Zweden

In Qatar was Romelu Lukaku de zondebok voor het vroegtijdige vertrek van België. In zijn eerste serieuze wedstrijd sinds zijn verlies op het WK liet hij zien waarom hij de Belgische topscorer aller tijden is. De knappe spits scoorde alle drie de doelpunten in de duidelijke uitoverwinning tegen Zweden. Hij scoorde eerst met een kopbal (35) en scoorde daarna nog twee doelpunten van dichtbij (49’/83′). Zweden bleef bleek, zelfs na de vervanging van terugkerende speler Zlatan Ibrahimovic. De 41-jarige werd immers de oudste speler ooit die aan een EK-kwalificatiewedstrijd deelnam.

• Oostenrijk – Azerbeidzjan 4:1

Oostenrijk vervulde aanvankelijk zijn plicht tegen Azerbeidzjan met een duidelijke overwinning in eigen land. De thuisploeg nam ongeveer een half uur later de eerste beslissing met een dubbele trap: senior captain Marcel Sabitzer zette de thuisploeg op voorsprong voordat Michael Gregoritsch een tweehonkslag sloeg. Sabitzer was wederom verantwoordelijk voor de hoogtepunten van de avond. Hij scoorde een vrije trap in de 50e minuut en bracht de stand op 3-0.

Groep E: Een bliksemstart voor Tsjechië

Tsjechië kende een prima start in het duel tussen de twee groepsfavorieten tegen Polen. Slechts 27 seconden later zette Ladislav Krejci zijn kleuren op voorsprong. De 30-jarige vuurde een krachtig schot af met zijn hoofd in het net. Nog geen twee minuten later viel de bal opnieuw in het doel. Dit keer was Tomas Cvvankara, die zijn internationale debuut maakte voor Tsjechië, de doelpuntenmaker. Jan Kushta legde uiteindelijk na ongeveer een uur de hoes over hem heen.