EK-kwalificatiewedstrijden beginnen: Frankrijk beledigt Nederland en België viert Lukaku

De start van de EK-kwalificatiewedstrijden

Status: 24-03-2023 22:49 uur

Drie goede maanden na de nederlaag in de WK-finale maakte het Franse nationale team een ​​geweldige start in de kwalificatie voor het EK.

De vice-wereldkampioen won de heenwedstrijd tegen Nederland in Parijs met 4-0 (3-0) en verzamelde de eerste drie punten op weg naar Euro 2024 in Duitsland. Het was ook het begin van een nieuw tijdperk voor “Équipe Tricolore”: superster Kylian Mbappé nam de armband over van gepensioneerde doelman Hugo Lloris.

Naast de tweemaal succesvolle spits van Paris Saint-Germain (21/88) scoorden Antoine Griezmann (2) en Bayern München-verdediger Dayo Uppicano (8) doelpunten voor Frankrijk. In blessuretijd faalde Memphis Depay met een handtrap op de nieuwe nationale doelman van Frankrijk, Mike Menan (90 + 5).

Bondscoach Didier Deschamps besloot op zoek te gaan naar een nieuwe aanvoerder voor Mbappé en dus ook tegen Griezmann, en dat zou onlangs voor onenigheid hebben gezorgd – maar beide sterren werkten vrijdag samen: Mbappé speelde mee in de vroege goals van Griezmann.

In de daaropvolgende minuten kwam Nederland steeds op achterstand tegen de Fransen, die begonnen met Bayern München’s Kingsley Coman en Eintracht Frankfurt’s Randall Kolo Mwane.

Na iets meer dan 20 minuten was de wedstrijd beslist. De zwakte van onder meer de gasten was de afwezigheid van Bayern-verdediger Matthijs de Ligt en steraanvaller Cody Jaco wegens ziekte. Griekenland won de tweede wedstrijd in Groep B in Faro van Gibraltar met 3-0 (2-0).

Als bondscoach kende Domenico Tedesco een geweldige start op weg naar het EK in zijn geboorteland Duitsland. De 37-jarige begon de kwalificatie met de “Rode Duivels” met een 3-0 (1-0) overwinning in Zweden, en de sterspits Romelu Lukaku was de winnaar van de wedstrijd met een hattrick.

READ  Verslag: BVB alvorens te tekenen voor Schlotterbeck in Freiburg

Tedesco, met België dinsdag (20.45 uur / live op sportschau.de) in Keulen, de volgende vriendschappelijke tegenstander van de Duitse ploeg, prees het verdiende 1-0-applaus met een kopbal van Lukaku (35). Toen de veteraan kort na de eerste helft zijn 70e interlandgoal maakte (49e) na een pass van Dudi Lukbakio uit Berlijn, zag de voormalige Duitse coach van Schalke en Leipzig er nog relaxter uit. Lukaku scoorde in de slotetappe de eindstand (82).

De Zweden rond Emil Forsberg van RB Leipzig waren kansloos nadat hun ervaren sterspeler, Zlatan Ibrahimovic, 20 minuten voor tijd terugkeerde van een knieblessure. “Koenig Zlatan” faalde kort voor het einde met een goede kopkans – de fans juichten hem toch van vreugde toe.

Tedesco werd opgevolgd door Roberto Martinez na een teleurstellende exit in de eerste ronde op het WK in Qatar. Na het aftreden van oude leiders Eden Hazard en Toby Alderweireld, heeft Tedesco ex-BDR Axel Witsel gedumpt en een voorzichtige generatiewisseling aangekondigd.

Ralf Rangnick zette ook de eerste stap naar zijn thuis-EK met Oostenrijk met een 4-1 (2-0) overwinning op Azerbeidzjan. Met een dubbele slag gaven Marcel Sabitzer (28) van Manchester United uit München en Michael Gregoric (30) uit Freiburg de ploeg van Rangnick een geruststellende voorsprong voor rust in Pasching.

Sabitzer (51) en Christoph Baumgartner (68) stegen in de tweede helft voor Hoffenheim. De Oostenrijkers verwelkomen maandag Estland. Het Duitse trainingsduel tussen Rangnick en Tedesco in Poule F vindt op 17 juni plaats in België.