DFB-Elf verslaat Nederland na vroege achterstand

Het Duitse team won ook van Nederland. Het vroege doelpunt deerde het DFB-team niet.

Na de overwinning op Frankrijk afgelopen zaterdag (2-0) behaalde de Duitse ploeg tegen Nederland de volgende overwinning. DFB draaide het duel na een vroege achterstand om en nam uiteindelijk een 2-1 (1-1) voorsprong.

Joey Firman schokte de ploeg van bondscoach Julian Nagelsmann slechts vier minuten na een overtreding van nieuwe aanwinst Maximilian Mittelstadt. De speler uit Stuttgart corrigeerde zijn fout snel en scoorde een prachtige gelijkmaker (11). Invaller BVB-aanvaller Niklas Volkrug draaide de wedstrijd in het voordeel van de Duitse ploeg na een hoekschop kort voor het laatste fluitsignaal.

Dit betekent dat de ploeg van de Duitse voetbalbond na een teleurstellend 2023 een perfecte start heeft gemaakt aan het EK-jaar 2024. De wedstrijd tegen Nederland was de laatste test voordat het team definitief werd genomineerd voor het toernooi. Julian Nagelsmann zal naar verwachting medio of eind mei zijn selectie voor het EK bekendmaken. Er volgen dan twee testwedstrijden tegen Oekraïne en Griekenland voordat Duitsland op 14 juni in München het EK tegen Schotland opent.

Zo ging het spel

Voor de aftrap werden de begin dit jaar overleden WK-kampioenen Franz Beckenbauer en Andy Brehme door de vereniging en fans geëerd in het Deutsche Bank Park in Frankfurt. De supporters bedankten de “Tsaar” met de choreografie. Scènes uit de carrière van de voormalige Duitse sterren verschenen via de videokubus in de arena terwijl de twee teams hand in hand tegenover elkaar stonden op het veld.

Julian Nagelsmann bouwde voort op de ploeg die tegen Frankrijk al succes had geboekt. Maar terwijl de DFB-ploeg zaterdag de wereldkampioenen van 2018 verblufte met een goed ingestudeerde aanpassing en al na acht seconden de leiding nam, kwamen ze dit keer al vroeg op achterstand. De slechte terugspeelbal van Mittelstädt bracht Tah in de problemen. Depay nam de bal in bezit en stuurde een voorzet richting Verman, die de bal meteen afrondde en Ter Stegen na enkele minuten geen enkele kans meer gaf.

READ  Borussia Dortmund: De interland is volledig uit de hand gelopen - de Dortmund-ster zit er middenin

Het team van de Duitse voetbalbond was even geschokt, maar reageerde onmiddellijk – vooral via Mittelstadt. Musiala ontving de VfB-professional na een hoekschop van Kroos en schoot de bal vanaf de rand van het strafschopgebied in het doel van de bezoekers. De bal stuiterde via de lat in het net: een droomgoal. Toen weergalmde Peter Schillings “Major Tom” door de arena. Fans van de Duitse voetbalbond dienden een verzoekschrift in bij de bond om van het lied het doelpuntenlied te maken.

Na een 1-1 gelijkspel speelden beide teams gelijkwaardig. De bezoekers kregen nog de beste kans van de eerste helft. Gündogan zorgde voor een broodnodige redding toen BVB-professional Malen bijna op voorsprong kwam na een kopbal van De Ligt (33).

In de tweede helft duurde de wedstrijd lang. Reynders kreeg opnieuw de mogelijkheid om de stand op 2-1 te brengen voor Oranje, maar hij verspeelde zijn goede kans (57e), net als Depay, die een gevaarlijke bal over het strafschopgebied schoot (61e). Duitsland schudde.

Een kwartier voor het laatste fluitsignaal zette de DFB-ploeg plotseling het vuur hoger en vocht voor de winnende treffer. Doelman Verbruggen blokkeerde aanvankelijk de poging van Musiala (76). Ook invaller Muller vond zijn kans tegen de doelman (83). Volkrug klopte Verbruggen vervolgens met een schouder na opnieuw een hoekschop van Kroos. Aanvankelijk klonk er geen gejuich omdat niet duidelijk was of de bal de doellijn was gepasseerd. Maar scheidsrechter Eskas ontving het signaal op zijn horloge. Alleen achter de lijn tackelde Verbruggen de bal zeer nauwkeurig.