Borussia Dortmund: De interland is volledig uit de hand gelopen – de Dortmund-ster zit er middenin

Ze hadden de overwinning nodig, ze kregen die. Nederland nam maandagavond een groepspauze. Het EK 2024 is heel dichtbij. Maar er waren echt sterke zenuwen voor nodig. En ook de ster van Borussia Dortmund.

De kwalificatiewedstrijd in Griekenland ontaardde in een internationale razernij. Precies in het midden: BVB-ster Donyell Malen. De directe confrontatie om het laatste EK-ticket in groep 2 was spannend en vol ups en downs – en het team van Elftal moest de 90e + 11e plaats bereiken.

Borussia Dortmund: Malen trilt opnieuw in de EK-race

Frankrijk heeft zijn plek al lang veiliggesteld, maar er woedt nog steeds een verhitte strijd tussen Griekenland en Nederland om het tweede ticket voor het EK in Groep B. En maandagavond was er de ontknoping: als Oranje had verloren in Athene, hadden ze in een goede positie gestaan. Zoals uit. Er ontwikkelde zich een vechttrap – die steeds gekker werd.

+++ Borussia Dortmund: het juweel van Ghana waar veel vraag naar is – opvallende gelijkenis met BVB-verkering +++

Twintig minuten lang worstelden de Nederlanders met de machtige Grieken. Borussia Dortmund-buitenspeler Donyell Malen moest vervolgens vanaf de bank toekijken hoe zijn ploeg de voorsprong op een presenteerblaadje kreeg aangereikt en die alsnog wegschraapte. Konstantinos Koulerakis maakte een fout op Virgil van Dijk in het strafschopgebied, en Hoffenheim’s Foot Weghorst nam zijn hart in zijn handen – en verspeelde de strafschop jammerlijk.

Nederland mist strafschoppen – en krijgt er nog een in de 90e minuut

De angst bleef bestaan. Nederland superieur maar zonder doelpunten. Bondscoach Ronald Koeman haalde BVB-ster Malen binnen voor de tweede ronde. Maar ook hij kon het compenserende doelpunt niet scoren. De Nederlanders waren op de vlucht tot de 90e minuut, en toen gebeurde het volgende: Na het aanscherpen van het strafschopgebied kende scheidsrechter Alejandro Hernandez nog een strafschop toe. Maar toen kwam hij af op het VAR-signaal en keek lang naar het tafereel.

READ  Schaatser Van der Poel voelt Nederlands schandaal

Toen was ik opgelucht: het nogal zwakke straffluit klonk – en Van Dijk zette de bal heel koel om. Maar iedereen die dacht dat dit het einde van het drama was, had het mis. Er waren zes minuten blessuretijd aan de leiding en aan het eind waren er bijna elf minuten gespeeld. En ze werden echt wild. De Griekse coach Gustavo Payet kreeg een rode kaart en daarna nog een videobewijs van Hernandez. Er volgde geen tweede strafschop voor Nederland, maar de Grieken pakten die opnieuw.

tevergeefs. De stand bleef 1-0 voor Nederland. Voordat hij terugkeerde naar Borussia Dortmund kon Malen de tweede plaats op het EK-ticket van Griekenland vieren. Maar het nummer is nog niet gearriveerd.