90PLUS |  WK 2022 |  Soevereine groepswinnaars in Nederland en Engeland

90PLUS | WK 2022 | Soevereine groepswinnaars in Nederland en Engeland

WK nieuws

Er zijn dinsdag vier wedstrijden gespeeld op het WK Qatar 2022. De eerste twee poules, te weten A en B, zijn inmiddels afgerond.

WK 2022: Zo verliep de tiende dag van het toernooi

Senegal bereikt hun droom om de achtste finales te bereiken! De Afrikanen kenden een furieuze start tegen Ecuador en wisten vanaf het begin enkele kansen te creëren. Alleen het doelwit wil niet vallen. Het was net voor rust voordat Ismaila Sarr feest mocht vieren. De Watford-clubspeler kreeg een overtreding, won een strafschop en nam die zelf, en Ecuador wisselde tussen rust en Senegal kreeg daar problemen mee. De 1:1 na ongeveer 70 minuten van Moises Caicedo was logisch. Maar amper twee minuten later sloeg Senegal terug met een dode bal. Kalidou Coulibaly was de doelpuntenmaker. Senegal won met 2-1, haalde Ecuador in de ranglijst in en ging de ronde van 16 in als tweede in hun groep.

Tegelijkertijd gaf Nederland alles wat in huis was tegen gastland Qatar. In een redelijk beheersbare wedstrijd had Cody Gakpo een enorme voorsprong na een prima twee-tegen-één wedstrijd met Bremer Davey Claassen. Na vier minuten in de tweede helft legde Denzel Dumfries de bal in de handen van Daley Blind, wiens voorzet de verre paal van Memphis Depay raakte. Qatar-doelman Meshaal Barshim wist de eerste poging te redden. De bal kaatste echter recht op Frenkie de Jong af, die hem van enkele meters binnenschoot. Nederland stelde de groepszege veilig. In de volgende wedstrijd, tussen Iran en de Verenigde Staten, werd hun tegenstander beslist in de achtste finales

READ  Coronacrisis: De avondklok in Nederland is voorlopig nog van kracht

WK 2022: hoe en waarom we rapporteren

In de tweede groep, die voor de derde ronde nog volledig open was, troffen Iran en de Verenigde Staten dinsdagavond elkaar. Voor de Amerikanen was het vanaf het begin duidelijk: zij kunnen alleen door te winnen de Ronde van 16 bereiken. Daarop voortbouwend begon de ploeg van Greg Berhalter de leiding te nemen en nam de leiding in de 38e minuut via Christian Pulisic, die zichzelf sneed toen hij scoorde. Omdat Engeland tegelijkertijd Wales versloeg, was een gelijkspel voldoende voor Iran om door te gaan. Ondanks de urgentiefase op het einde konden de Iraniërs niet meer gelijkmaken. En dus zitten de Verenigde Staten in de achtste finales en spelen daar tegen Nederland.

Tegelijkertijd ontmoette Wales Engeland. Nu de Amerikanen wonnen, moest Wales met minstens vier doelpunten verschil winnen. Engeland bleek daar echter te sterk voor. Ze hadden het moeilijk in de eerste helft, die eindigde in een doelpuntloos gelijkspel. Maar in de 50e minuut brak Marcus Rashford de ban met een fantastische vrije trap vanaf 20 meter naar links. Amper een minuut later stal Ben Davies de bal vanaf rechts. Harry Kane serveerde scherp bij de uitpaal dus Phil Foden hoefde hem alleen maar af te maken. Met nog 20 minuten te gaan, in de 68e minuut, stuurde invaller Calvin Phillips een bal naast voor Rashford, die van rechts in de korte hoek stuiterde. De bal ging door de benen van de Wales reservekeeper Danny Ward, die de geschorste Wayne Hennessy had vervangen. Met deze 3-0 overwinning verzekerde Engeland zich vol vertrouwen van de groepsoverwinning en ontmoette Senegal in de achtste finales.

READ  ESC's spin-off Amerikaanse songfestival viert zijn première met de sterren - Südtirol News

En wat was er nog meer aan de hand?

Dit zal morgen gebeuren

Morgen, woensdag 30 november, wordt de uitslag bepaald van Groep C en D. In Groep D heeft Frankrijk de Ronde van 16 al veiliggesteld en het wordt spannend achter hen. Groep C-spellen zijn geweldig amusement. Alle vier teams kunnen nog hopen op vooruitgang. Over de wedstrijddag:

16:00: Australië – Denemarken (Groep C)
16:00: Tunesië – Frankrijk (Groep C)
20:00: Saoedi-Arabië – Mexico (Groep D)
20:00: Polen – Argentinië (Groep D)