Zweden en Nederland winnen nipt, en Frankrijk slechts met 0-0

De favorieten in het WK vrouwenvoetbal hebben het nog steeds moeilijk. Zondag wonnen Zweden en Nederland nipt, terwijl Frankrijk hun openingszege verspeelde in een 0-0 zege op Jamaica. Het Zweedse nationale team in Groep G versloeg Zuid-Afrika met 2-1 (0-0) in Kilburn, en Nederland versloeg Oostenrijk in Groep E in Dunedin in de Nations League, Portugal met 1-0 (1-0).

Frankrijk, een andere UEFA Nations League-tegenstander in de herfst, behaalde niet de overweldigende voorsprong op het scorebord. Kadidiatou Diagne kopte in de 90e minuut op de lat.Ook in de laatste vier minuten van de blessuretijd, toen de Fransen uit het veld werden gestuurd tegen de Jamaicaan Khadija Shaw, werd er niet gescoord. Het WK-debuut voor vrouwen voor coach Hervé Renard – die eerder Marokko en Saoedi-Arabië coachte bij WK-toernooien – was een misstap.

Voor de Jamaicanen, die hun deelname aan het WK alleen dankzij succesvolle crowdfunding konden bekostigen, was dit hun eerste WK-punt. Bij hun enige deelname tot nu toe, vier jaar geleden in Frankrijk, bleven ze puntloos met een doelsaldo van 1:12.

Zuid-Afrika heeft als flagrante buitenstaander de leiding genomen via Hilda Magaya (48), Fridolina Rulfo maakt de gelijkmaker voor favorieten (65). Middenvelder Amanda Ellstedt scoorde het winnende doelpunt na een hoekschop (90). De Zweden hadden in de regen veel balbezit, maar serieuze kansen waren er niet tegen het op twee na slechtste team van alle WK-deelnemers op de FIFA-ranking. “Zuid-Afrika heeft het ons niet gemakkelijk gemaakt”, zei Ilestedt. “Maar we gingen steeds beter de wedstrijd in. Waar het om gaat in de eerste game is winnen.” Italië en Argentinië spelen maandag de tweede poulewedstrijd.

READ  Loting UEFA Champions League: BVB-tegenstanders, potten, tv-uitzending

Het Nederlandse doelpunt kwam er in de 13e minuut uit een kopbal van Stephanie van der Graagt, maar pas na een VAR-check. Oorspronkelijk meldde de assistent aan de lijn dat hij buitenspel stond. De voormalig Europees kampioen in het oranje liet over het algemeen niet al zijn kwaliteiten zien, de Portugees van zijn kant behield in de slotfase zijn eerste schot op doel. En donderdag wordt de WK-finale van 2019 overgespeeld tussen de kampioenen van Nederland en de Verenigde Staten.