WK Vrouwen: Amerikaanse voetballers blijven geluk hebben – Nederland wint

FIFA Wereldbeker Dames American football-spelers kijken naar geluk – Nederland wint

Portugal-doelman Ines Pereira (midden) redt een bal. afbeelding

© Rafaela Pontes / AP / dpa

Titelverdediger de Verenigde Staten zullen zeker moeten bibberen tegen de machtige Portugese vrouwen tot het einde van de Ronde van 16 van het WK. Nederland viert een recordoverwinning op Vietnam.

Viervoudig wereldkampioen USA vermeed schaamte bij de WK-finales in Australië en Nieuw-Zeeland. Ondanks de slechte prestatie kwalificeerden de titelverdedigers zich voor de ronde van 16 als tweede van de groep dankzij een doelpuntloos gelijkspel tegen Portugal.

Een verlies voor 40.958 fans in Oakland zou de Verenigde Staten hebben verdoemd. De sterke Portugese vrouwen moeten dus naar huis. Het WK zat er ook op voor debutanten Vietnam, die in Dunedin met 7-0 (5-0) verloren van groepswinnaar Nederland. Voor Oranje was dit de hoogste overwinning in de geschiedenis van het WK.

Invaller Megan Rapinoe zei: “Natuurlijk willen we goed spelen en veel doelpunten maken, maar dat is ons niet gelukt. We weten dat we beter kunnen en moeten doen.” In de Ronde van 16 wordt de VS nu bedreigd door Zweden, dat in theorie niet van de eerste plaats in groep G kan worden geschopt. De Scandinaviërs brachten het Amerikaanse team tot dusver in 2011 de laatste WK-nederlaag toe.

De Verenigde Staten haalden tot nu toe bij elk WK in ieder geval de halve finales

Zelfs de oude ster Rapinoe (38), die een uur later kwam, bracht niet het verhoopte momentum in het Amerikaanse duel. Wereldkampioenen in 1991, 1999, 2015 en 2019, die tot nu toe minstens de halve finales van elk WK hebben bereikt, hadden kort voor het einde veel geluk: de Portugese Ana Capita raakte de paal met een laag schot bij de start van de WK. In blessuretijd zeilde kort daarna de Amerikaanse doelman Alyssa dicht langs de bal. De Portugese coach Francisco Neto Capitas zei na het schot: “Ik dacht echt dat het doelpunt op dat moment zou komen.”

READ  Haat derby zonder toeschouwers - supportersrellen in Rotterdam - voetbal

Voor 8.215 toeschouwers in Dunedin zette Nederland enorme druk in de parallelle wedstrijd in Groep E, waar Vietnam nooit tegen kon. Lieke Martins (8e minuut), Katia Snoijs (11e minuut), Esme Brugge (18e/57e), Gil Roord (23/83) en Daniel van de Donk (45e) maakten doelpunten, waarvan sommige goed waren. Vietnam’s eerste WK-deelname eindigde doelpuntloos en puntloos in de eerste ronde. “Natuurlijk helpt het je als je eerste bent in je poule. Natuurlijk helpt het je als je met 7-0 wint”, aldus Oranje-coach Anders Junker.

Engeland keert zich tegen China – Denemarken gaat verder

De Engelse voetballers sloten de groepsfase af met de derde zege in de derde periode. Met een respectabele 6: 1 (3: 0) tegen de duidelijk inferieure Chinezen schoven de Europese kampioenen door naar de Ronde van 16 als het eerste team in Groep D. Denemarken ook hierin na een 2-0 (1-0) overwinning op Haïti. Bij de laatste 16 speelt Engeland op maandag (09:30 CET) Nigeria en op dezelfde dag speelt Denemarken Australië (12:30 CET) voor een plek in de kwartfinales.

De uitblinker voor 13.497 fans in Adelaide was de Engelsman Lauren James, die technisch gezien twee doelpunten maakte (41e en 66e minuut). Een ander knap schot van James dat in het net belandde, werd vlak voor rust afgekeurd wegens buitenspel. Andere Engelse goals kwamen van Alicia Russo (4), Lauren Hemp (26), Chloe Kelly (77), die profiteerde van een misrekening van de Chinese doelman Zhou Yu, en Rachel Daly (84). Wang Shuang scoort een strafschop voor China (57e).

In Perth keken 17.897 fans naar het veel grotere duel. Ondanks de opmars van nieuwe Bayern München-speler Pernil Harder (21) bleven de favorieten van de Denen matig. Een tweede Saab-doelpunt werd afgekeurd wegens gemeen spel na de videobewijsbeslissing. Sanny Troelsgaard maakte het uiteindelijk goed met de 2-0 van coach Lars Sondergaard (90+10). De underdogs hadden echter geen echte kans op een overwinning die Haïti voor Denemarken op de ranglijst zou hebben gezet.

READ  Wereldwijd: Michaels vertrekt in Azerbeidzjan