Wereldkampioenschap 2014: Brazilië versus Nederland – FIFA Wereldkampioenschap 2014

Een bitter afscheid van de World Cup of Stars van Sugarloaf..

Zelfs met Neymar (22 jaar) heeft Brazilië geen geluk meer. Nadat hij in de kwartfinale tegen Colombia (2-1) zijn wervels had gebroken, keerde de geblesseerde ster gisteren in Brasilia – waar hij naast zijn teamgenoten op de bank zat – voor het eerst terug op het veld.

Van daaruit keek hij hulpeloos toe hoe de thuisploeg kansloos was in de wedstrijd om de derde plaats – 0:3 tegen Nederland. Daarom is er geen compensatie voor de historische nederlaag van 1:7 in de halve finale tegen Duitsland.

Nederland laat Neymar ook huilen!

Koude douche amper twee minuten later: Thiago Silva hindert Robben – feitelijk een rode kaart en een vrije trap. Maar de zwakke scheidsrechter, Al-Hamoudi (Algerije/BAMS, 6e klasse), geeft slechts een gele kaart en een strafschop. Van Persie bekeert zich veilig (derde).

Beslissing volgt binnenkort! Na een voorzet van De Guzman (het was buitenspel) kon David Luiz deze niet goed wegwerken – Blind bedankte hem en schoot de bal vanaf elf meter in het net – 0:2 (16e plaats).

Sterk dan Nederlands! Hun coach Louis van Gaal wil de wedstrijd om de derde plaats eigenlijk afblazen. Zijn ploeg was nog steeds erg voorbereid – ze trokken er gemakkelijk één terug na een zinderende start en voegden er meer toe in blessuretijd via Wijnaldum (90+1). Een mooi afscheidscadeau voor Van Gaal. De overwinning was zijn laatste wedstrijd als coach van Nederland. Hij wil komende woensdag zijn functie als manager van Manchester United op zich nemen.

READ  DHL Troubled Times: Amazon investeert miljarden in levering binnen één dag

Brazilië huilt! We hopen dat de burgers van Zuid-Amerika een reden hebben om vandaag met ons feest te vieren. Want het is nu al duidelijk: de finale wordt onze grootste thuiswedstrijd ooit. We hebben 200 miljoen Brazilianen die ons steunen, en dat komt niet alleen door onze aartsvijand Argentinië.

Omdat Duitsland speelt zoals de Brazilianen willen dat de Seleção speelt: snel, direct, georganiseerd, met veel balgevoel en efficiëntie. Ook het zwart-rood gestreepte derde shirt (gebaseerd op het shirt van Flamengo uit Rio de Janeiro) en Lukas Podolski, die in het Portugees twittert, inspireren de presentatoren.

Maar natuurlijk storen de Brazilianen zich ook aan het arrogante gedrag van veel Argentijnen, die al tientallen jaren in een betere economische positie verkeren. Het debat over wie de betere voetballer is: Pele of Maradona is legendarisch. Nu gaat het over Messi of Neymar.

Brazilië wil dat we de titel winnen! Wij zeggen alvast bedankt voor een prachtig WK.

Hoogtepunten van het spel:

★ Minuut 0: Voor de laatste keer horen we tienduizenden Brazilianen hun volkslied zingen. In tegenstelling tot eerdere wedstrijden staat het team van Scolari niet met de handen op de schouder van hun teamgenoot, maar ‘gewoon’ naast elkaar. Ook het team betrad ‘normaal’ het veld, zonder een hand op de schouder van de man voor hem te leggen.

★ Tweede minuut: Zeehonden Hij rent weg, Thiago Silva heeft geen andere keuze dan hem te vangen en te laten vallen – voor het strafschopgebied! Scheidsrechter Al-Hamoudi kende alsnog een strafschop toe en alleen geel voor de Braziliaanse aanvoerder. Van Persie gaat door en converteert – 0:1.

READ  ASML chipmachinefabrikant staat voor dilemma

★ Minuut 17: Blind kan de bal vrijelijk vanaf de strafschopstip ontvangen en scoort een doelpunt, waardoor de stand 0-2 wordt.

★ Minuut 69: Oscar stampt blindelings met zijn voet in het strafschopgebied. Maar in plaats van Brazilië een penalty te geven, toonde hij Oscar geel…

★ Minuut 79: Steeds meer toeschouwers verlaten het stadion. Het lijkt erop dat ze geen tweede WK-nederlaag op eigen bodem willen zien.

★ 90. +1 minuut: Invaller Janmat geeft een voorzet naar Wijnaldum, die het doelpunt scoort: 0-3.