Wereldbeker Ronde van 16: Nederland versloeg de Verenigde Staten met 3-1

Status: 03/12/2022 19:21

Hij was niet spectaculair, maar kalm voor het doel – Nederland versloeg de VS met 3-1 in de World Cup Round of 16 en is het eerste team dat de kwartfinales bereikt.

Bondscoach Louis van Gaal kreeg kritiek van Nederlandse verslaggevers omdat voetbal te saai was. Vertel hen voorafgaand aan de Ronde van 16 tegen de VS dat het WK niet zozeer om aanvallen gaat als om winnen. En dus was het niet verwonderlijk dat Nederland in de 3-1 (2-0) wedstrijd tegen de Verenigde Staten geen geweldig optreden neerzette, maar ze zijn overtuigd van hun bekwaamheid.

Memphis Depay (10e) en Daley Blind (45+1) begonnen nog voor rust aan de winnende serie. In de tweede helft kwamen de Verenigde Staten dicht bij een prachtig doelpunt van Haji Wright (76), maar Denzel Dumfries, die de eerste twee doelpunten al had gemaakt, antwoordde snel (81).

“Het is een grote overwinning voor ons”, aldus Dumfries, de winnaar van de wedstrijd. “We kunnen beter spelen. Maar we zijn een heel sterk team en we zullen zien wat er nog mogelijk is.” “De spelers hebben alles gegeven. Ik ben erg trots op het team, maar ik ben natuurlijk teleurgesteld over het resultaat”, zei USA-coach Greg Berhalter na de uitschakeling.

Nederland treft elkaar in de kwartfinales (09.12.2022, om 20.00 uur, Live uitzending En de lintje op sportschau.de) over de winnaar van de ronde van 16 wedstrijd tussen Argentinië en Australië.

READ  Compensatie voor hogere energie- en arbeidskosten is een absolute noodzaak

De Verenigde Staten zetten Nederland onder druk

De wedstrijd was nog geen drie minuten oud toen Christian Pulisic, die op tijd herstelde van een gekneusde bekken, de USA bijna op voorsprong zette. Hij verscheen ineens bevrijdend voor doelman Andres Nobert, helemaal in het paars gekleed, maar kon de bal niet voor hem passeren. Oranje kwam er niet binnen de gestelde tijd af en stond daarom buitenspel toen Weston McKinney de bal over tikte.

Depay met de lead voor Nederland

Niet alleen door deze scène kende USA een betere start – en het bleef vroeg achter. Depay raakte de linkerbenedenhoek met een laag schot vanaf ongeveer 13 meter om de 1-0 te maken voor Nederland (10e minuut) nadat de verdedigers van de VS hem met rust lieten toen Denzel Dumfries voorzette. Dit was de eerste aanvallende scène van Nederland.

Blinde lift voor Holland voor rust

De toeschouwers in het Khalifa International Stadium in Al Rayyan waren getuige van een gelijkmatige wedstrijd, hoewel het tempo van de beginfase verloren ging. Holland concentreerde zich op zijn defensiewerk en de Verenigde Staten trokken zich er weinig van aan. Alleen werden ze kort voor rust weer gevaarlijk toen Timothy Weah (41) van afstand toesloeg.

En net als aan het begin van de wedstrijd scoorde Nederland onder lichte druk van de Amerikanen het volgende doelpunt. Bij 1-0 zegevierde Dumfries op rechts, gooide zacht en vond dit keer Blind achterin die een laag schot in de linkerhoek schoot (45+1).

READ  Nederland: Mobiele telefoonverbod moet ook op basisscholen worden ingevoerd

Ondanks een achterstand geven de Verenigde Staten niet op

De Verenigde Staten geloofden, zo bleek in de eerste minuten van de tweede helft, nog steeds in hun voorsprong. Tim Ream raakte de bal na een hoekschop niet goed in de vijf en miste het doel (49). Omgekeerd scoorde de verdedigende vleugelspeler van Reem, Walker Zimmerman, bijna een eigen doelpunt bij een poging een lage voorzet af te weren. Het spel bleef open – maar de Amerikanen misten de efficiëntie van de Nederlanders om het uiteindelijk om te draaien.

Back- en frontfocusmodus

Elftal won ruimte als gevolg van het Amerikaanse offensief, maar zette de tegenaanvallen vaak niet gericht in. De langeafstandsaanval van Teun Koopmeiners bezorgde de Amerikaanse doelman Matt Turner een high five in zijn carrière, maar toen Depay de rebound in het net sprong, was Turner er weer bij. Depay was ook het middelpunt van de verdediging toen zijn mislukte backhand-pass op de Amerikanen viel, die niet konden profiteren.

Lucky Hit zet de Verenigde Staten weer op het goede spoor

Het tempo van de wedstrijd kwam weer terug en werd intenser toen de Verenigde Staten een kwartier voor tijd (76 minuten) scoorden. Pulisic liet zich op rechts gelden en speelde laag op Wright, die de bal op de een of andere manier over de wreef in het zestienmetergebied liet glippen en hem zo in een hoge boog naar de linkerhoek stuurde. Een fysiek onmogelijk doel.

Dumfries reageert direct

De hoop van de Amerikanen om dit spel om te draaien was van korte duur. Na een voorzet van Blind kwam Dumfries helemaal vrij en pushte hij om er 3:1 (81) van te maken. De Verenigde Staten waren niet helemaal op orde en verloren Dumfries uit het oog.

READ  Van der Poel gaat uit elkaar: Eritrese Girmay schrijft geschiedenis in Giro

Overigens reageerde Van Gaal op een van de journalisten, die het Nederlandse spel voor de wedstrijd dope vond: “Tot in de finale.” De overwinning op de Verenigde Staten bracht hem dichter bij dat doel.

Bron: sportschau.de