Tsjechië bedriegt Nederland | Sport | DW

De eerste grote verrassing op Euro 2020 is perfect. Tsjechië bereikte de kwartfinales met een 2-0 overwinning op Nederland. Thomas Halls (68) en natuurlijk Patrick Schick (80) zorgden voor de cruciale goals in deze wedstrijd in het overvolle stadion van Boedapest.

Het is onwaarschijnlijk dat de telefoon van Simon Rolfes uiterlijk na deze game stabiel zal blijven. Omdat de sportief directeur van Bayer 04 Leverkusen waarschijnlijk veel vragen zal ontvangen van de internationale topclubs van Schick. Ondertussen scoorde de 25-jarige zijn vierde doelpunt in zijn vierde wedstrijd op dit EK. Hij liet in de groepswedstrijd tegen Schotland zien hoe goed hij is met zijn droomdoelpunt vanaf het middenveld. Hoeveel interesse kun je genereren in een van de beste clubs in Europa? Bij Leverkusen kunnen aanzienlijke opbrengsten in de vorm van transferkosten voor cheques snel schommelen.

Geplaatst door “neus”

Schech heeft de afgelopen twee Bundesliga-seizoenen ook bewezen dat hij gevaarlijk is voor doelpunten. Voor RB Leipzig maakte hij afgelopen seizoen tien doelpunten in 22 wedstrijden. Voor Rheinlander waren er negen hits in 29 missies. Geen lopende waarden, maar toch een vast aantal. Zijn aanwezigheid en fysieke kracht maken de Tsjech goed zichtbaar in de aanval van zijn teams.

Dat geldt ook voor zijn nationale elftal, waar hij in de Tsjechische aanval het vaste punt is van coach Jaroslav Silhavy. Bij bijna elke aanval zoeken zijn teamgenoten naar een check omdat hij kan winnen. Maar ook omdat hij de technische middelen heeft om zijn teamgenoten te gebruiken met gerichte passes – en omdat hij de “neus” heeft in gevaarlijke doelsituaties. Net als in hun 2-0 overwinning op Nederland, toen hij op het juiste moment in de vrije ruimte begon en een voorzet van Holes in de korte hoek omzette.

READ  WK 2023: De 19-jarige gaat door naar de halve finale in extra tijd

effectief Tsjechisch

De essentie van het spel: De Ligt is eruit getrapt

De Tsjechen maakten het de Nederlanders in 90 minuten erg moeilijk. Omdat ze hun tegenstanders qua spel niet bij konden houden, probeerden ze het enthousiasme van het Nederlandse volk te smoren om zonder veel franje te spelen. En de ploeg van coach Frank de Boer kon niets bedenken om deze verwoestende kracht te ontwijken. Daarnaast verzwakte Oranje zich doordat Matthijs de Ligt na 55 minuten de rode kaart zag omdat hij de laatste speler was die op het laatste moment bewust de bal met zijn hand pakte om Schick te redden.

Oranje had ook een aantal goede kansen om te scoren, maar ze misten de nodige pit en verzuimden het op te nemen tegen de briljante Tsjechische doelman Tomas Vaclic. Vooral Donyell Malen, die supersnel langs de laatste verdediger sprintte en op het laatste moment werd onderschept door Vaclik. De grootste kans van Nederland in deze wedstrijd is na 52 minuten. Aan de andere kant waren de Tsjechische spitsen van Holz en Schick bijzonder effectief en zorgden perfect voor de grootste verrassing in dit toernooi.