Oranje in de halve finales – Nederland draait de wedstrijd tegen Türkiye

De nerveuze Nederlanders bereikten in de Turkse ketel in Berlijn de halve finales van het EK en sloegen Turkije na een wolfsgroetschandaal uit het toernooi. De ploeg van Bond-coach Ronald Koeman won dankzij een betere prestatie in de tweede helft een zeer spannende kwartfinale in het Olympiastadion in Berlijn met 2-1 (0-1) en mag daarom blijven hopen op hun tweede EK-zege op Duitse bodem na 1988.

Onder meer Samet Akydin, die Merih Demiral, die geschorst was vanwege de wolvengroet, in de basis verving, gaf de Turken de leiding voor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en voormalig Duits international Mesut Özil (35). . Stefan De Vrij (70) en een eigen doelpunt van Mert Muldaur (76) zetten de wedstrijd op zijn kop en zorgden voor een levendig oranjefeest.

De Engelsen, die tot nu toe niet overtuigend zijn, wachten woensdag in de halve finales. In blessuretijd kreeg de Turkse bank de rode kaart.

Türkiye met veel passie en fans achter zich

Voor de Turken kwam het EK ook op sportief vlak na politieke onrust tot een bitter einde. Ze trotseerden al vroeg de druk en waren lange tijd het iets betere en meer gepassioneerde team.

Hun droom om voor het eerst in 16 jaar de halve finales van het EK te bereiken, verpesten ze door een gebrek aan concentratie in de slotfase.

President Erdogan en Özil op de tribunes

Erdogan, die alleen naar Berlijn reisde om de wedstrijd bij te wonen, droeg een donker pak en een rode stropdas en bekeek de wedstrijd met zijn vrouw Emine op de VIP-tribunes, terwijl voormalig Duits international Mesut Özil direct achter hem zat.

READ  Turkije verrassingen Nederland | Sport binnen / buiten

Van daaruit kunnen ze ook zien hoeveel Turkse fans de wolvengroet brachten toen het volkslied werd gespeeld. De politie had de mars van de fans naar het stadion eerder voortijdig beëindigd omdat Turkse fans voortdurend de wolvengroet brachten.

Na Depay Chance is er niet meer genoeg Oranje

Op het veld speelde Türkiye dapper naar voren en kreeg veel gejuich van de fans. Een kleine minuut later kreeg Oranje echter zijn eerste kans. Het schot van Memphis Depay ging echter naast, net als het schot van Dortmund-speler Sali Ozcan kort daarna aan de andere kant (11e).

Elftal liet de bal door hun linies gaan, maar ze konden geen passroute vinden. Türkiye heeft enthousiast verdedigd en blijft in een intense beginfase zoeken naar een weg vooruit. Akydin beloonde uiteindelijk de aanvallende inspanningen en zorgde ervoor dat het stadion ontplofte met zijn eerste doelpunt, terwijl een geschorste Demiral juichte op de tribunes.

De gelijkmaker van De Vrij draait de boel om

Na rust drong Nederland aan op de gelijkmaker en voerde de druk op, maar voor doel waren ze niet sterk genoeg. Arda Guler slaagde er niet in de voorsprong te vergroten en raakte uit een vrije trap de paal (56). De Vrij kreeg Oranje weer in de wedstrijd. De wedstrijd bleef competitief en beide teams gaven aanvankelijk niet op – totdat Muldor de bal in zijn eigen net kopte in een duel met Cody Jacobo. Doelman Bart Verbruggen hield in blessuretijd de leiding.