Nederland is uitgeschakeld op het EK Onder-21: het voormalige Bayern-talent besluit een spannend verblijf voor Portugal te maken

Nederland is uitgeschakeld op het EK Onder-21
Een voormalig talent in Bayern München besluit een spannend toernooi te houden voor Portugal

Het Portugees Nationaal onder-21 elftal moest lang bibberen op het EK, maar toen schoot een oud-profspeler van Bayern München te hulp: Thiago Dantas verdiende in de laatste minuten een strafschop om Portugal naar de kwartfinales te brengen. Aan de andere kant werd Nederland uitgeschakeld.

Het buitenlandse Georgië bereikte verrassend voor het eerst de kwartfinales van het EK Onder-21 en is daar een potentiële tegenstander van het Duitse nationale team. Een 1-1 (1-1) gelijkspel met Nederland in Tbilisi was genoeg voor de gastheren om de groep met vijf punten te winnen. Georgië treft zaterdag Duitsland als de titelverdediger zich blijft kwalificeren voor de knock-outrondes.

Portugal pakte de tweede plaats in de groep en daarmee een ticket voor de knock-out met een 2: 1 (0: 0) tegen België, en voormalig Bayern München-professional Thiago Dantas scoorde pas in de 89e minuut met het winnende doelpunt. De Portugezen staan ​​nu tegenover Engeland, waarbij België en Nederland zijn uitgeschakeld. Georgië nam de leiding na een fraaie honkslag van Zuriko Davitashvili (42). Nadat Kenneth Taylor (45 + 6) gelijk had gemaakt, drong Oranje aan op het winnende doelpunt, maar dat wilde niet.

De Portugees, die onder druk stond om te winnen, kwam op voorsprong via Joao Neves (56e) voordat België droomde van een kwartfinale dankzij een gelijkmaker van Jorbe Vertissen (65e). Thiago Dantas, die in het seizoen 2020/21 twee keer in de Bundesliga speelde voor Bayern, scoorde vlak voor tijd een penalty – en sprak toen van “het belangrijkste doelpunt uit mijn carrière”.

Dantas heeft zich nooit kunnen vestigen bij Bayern München, ondanks het feit dat hij de 19-jarige contracteerde op uitdrukkelijk verzoek van de toenmalige bondscoach Hansi Flick. Hij mocht 69 minuten spelen in de Bundesliga en in zeven wedstrijden met het tweede team van de recordkampioen scoorde het talent geen enkel doelpunt. Na slechts één seizoen keerde de middenvelder terug naar Benfica Lissabon. Afgelopen seizoen speelden de U21-kampioenen bij PAOK Thessaloniki in Griekenland. Hij scoorde zijn eerste doelpunt in zijn 17e wedstrijd voor het U-21 nationale team van zijn land. De timing had niet beter gekund.

READ  'Goede gesprekken': St. Pauli accepteert permanente lening van Mets