IAAF Wereldkampioenschappen: hardloopster Ingebrigtsen beleeft déjà vu op wereldkampioenschappen – Gürth’s beste tijd

De Noor Jacob Ingebrigtsen won de gouden medaille op de 5.000 meter. Foto: Sven Hoppe/DPA

Een jaar voor de Olympische Spelen hebben de Verenigde Staten hun positie als nummer 1 in de wereld van atletiek verstevigd. De Noor maakt bekende dingen mee. Duitse man loopt de beste tijd.

BOEDAPEST – De Noorse hardloopster Jacob Ingebrigtsen had eerder ervaring op de Wereldkampioenschappen atletiek. Net als vorig jaar compenseerde de 22-jarige haar afwezigheid bij het winnen van de 1.500 meter race met goud op de 5.000 meter race.

En hij won de race tot het einde na 13:11.30 minuten, en de Spanjaard, Muhammad Qutair, viel naar de tweede plaats, met 14 honderdsten van een seconde. De derde plaats ging naar de Keniaan Jacob Krupp. De Duits-Amerikaanse Sam Parsons miste elke kans door in de hitte te vallen.

Toen Winfried Motele-Yaffe (Bahrein) de 3000 meter steile achtervolging won in de beste tijd van dit jaar van 8:54.29, verbeterde Europees kampioene onder 23, Olivia Goerth, haar persoonlijk record opnieuw. De 21-jarige eindigde op de 14e plaats met een tijd van 9:20,08 minuten, en de Kenianen Beatrice Chepkoech en Faith Cherotich wonnen de zilveren en bronzen medailles.

De Keniaan Moura wint de 800m

Op de 4 x 400 meter was de Amerikaanse herenquad een klasse apart met een wereld beste tijd van 2:57,31 minuten. De Verenigde Staten versloegen Frankrijk en Groot-Brittannië. En met een indrukwekkende finish pakte Nederland ook nog eens de titel in een wereld beste tijd van 3:20,72 minuten, voor Jamaica en Groot-Brittannië. De Nederlandse omroep Vimke Boll maakte haar val op de gemengde estafette, die het viertal de gouden medaille kostte, enigszins goed door met lege handen te eindigen.

READ  Europees Javelin-kampioen Hasung verbluft op 66,96m | Gratis pers

Na het winnen van de 1.500 en 5.000 meter ging ook de 800 meter naar Kenny. Marie Mora sprong met een sprong van vreugde over de finish en nam de gouden medaille mee naar huis in een persoonlijk record van 1:56,03 minuten. Europees kampioen Kelly Hodgkinson uit Groot-Brittannië werd tweede en titelverdediger Thing Mo (VS) werd derde.

Het beste land in Hongarije was duidelijk de VS, vóór Canada met zijn sterke boogschutters en Spanje met zijn krachtige boogschutters. De Amerikanen wonnen 29 medailles, waarvan 12 goud. Voor het eerst in de WK-geschiedenis stond Duitsland met lege handen.