Diego Benaglio legt uit: Discussies over het afgekeurde doelpunt van Nederland – werd er daadwerkelijk een fout gemaakt op de doelman?

Xavi Simons viert zijn doelpunt in de 69e minuut, dat al snel werd afgekeurd.

imago/paafbeeldingen

De Nederlandse coach kan de afgelasting van Simons’ doelpunt tegen Frankrijk niet begrijpen. Ondertussen ziet SRF-expert Diego Benaglio het heel anders.

geen tijd? Blue Sports vat jou samen

• Frankrijk en Nederland kwamen in de tweede groepswedstrijd op het EK met 0-0 gelijk.
  • In de 69e minuut scoorde Xavi Simons de gelijkmaker voor Nederland, 1-0. Het doelpunt werd afgekeurd na een VAR-beoordeling van een minuut. Er was sprake van buitenspel van een Nederlandse speler en er wordt gezegd dat hij de Franse doelman hinderde.
  • Terwijl bondscoach Ronald Koeman van mening is dat het doelpunt had moeten worden toegekend, steunt voormalig Nati-doelman Diego Benaglio de beslissing van de scheidsrechter.

Bond-coach Ronald Koeman heeft geen begrip voor de beslissing van de VAR bij het 0-0-gelijkspel in het EK-groepswedstrijd tussen Nederland en Frankrijk. Het doelpunt van Xavi Simons van RB Leipzig in de 69e minuut werd afgekeurd door de videoscheidsrechter.

Teamgenoot Denzel Dumfries zou de Franse doelman Mike Maignan in buitenspelpositie hebben uitgeschakeld. Hij stond naast de doelman toen de voetbal in het doel ging. “Persoonlijk denk ik dat het doelpunt had moeten worden toegekend”, aldus Koeman.

Had dit Nederlandse doelpunt geteld moeten worden?

Geen doelpunt! Feit blijft: de VAR bevestigt de beslissing van scheidsrechter Taylor. Door Dumfries kan Minian niet eens naar de bal springen en het schot blokkeren. De juiste beslissing?

21 juni 2024

,,De positie van Dumfries is buitenspel, dat klopt, maar de doelman heeft daar geen last van. Daarom is het legaal”, aldus de oud-international, die er ook boos over was dat het besluitvormingsproces zo lang duurde. ‘Je hebt vijf minuten nodig om het te controleren, ik begrijp het niet.” Ook dat deert de doelman niet.

READ  Hockey: Duitsland mist finale op eigen veld EM - Sport

Hij sprak ook met de scheidsrechter die zei dat het doelpunt buitenspel was. Koeman bevestigde: “Ik heb de scène gezien en heb er sindsdien een mening over, maar die bleef in de kleedkamer.”

Deschamps: “Het werd mij meteen duidelijk”

Hij bevestigde dat zijn collega-coach Didier Deschamps geloofde dat de beslissing juist was. De Franse coach zei: “Het werd mij meteen duidelijk, maar ik weet niet waarom het zo lang heeft geduurd.”

“Even leek het alsof een spannende overwinning binnen handbereik was in Leipzig”, schreef het AD: “Xavi Simons rende al vol vreugde richting het uitzinnige oranje publiek achter het doel, in nota bene zijn eigen stadion.” Maar het doelpunt werd na controle van één minuut niet toegekend door de VAR.”

Benaglio: “Er is geen manier om te duiken”

SRF-scheidsrechter Sascha Umhof zei over de wedstrijdscène tijdens de wedstrijd: “De vraag die voorop stond: werd de doelman gehinderd bij het verdedigen van het doel? (…) De spits staat ongelooflijk dicht bij de doelman.

Voor voormalig Nati-doelman Diego Benaglio is de zaak duidelijk. Vanuit het perspectief van een speler zou je het misschien anders zien, maar de doelman zou niet de kans hebben gehad om onderuit te gaan. “Naar mijn mening was de beslissing absoluut juist”, aldus de SRF-expert.