Met duidelijke overwinningen: Spanje en Italië volgen de DFB en Elf Nederland in de kwartfinales

Recordwinnaars in het EK Onder-21, Italië en Spanje, volgden Duitsland en Nederland in de kwartfinales van het toernooi in Hongarije en Slovenië. De Azzurri wonnen ’s avonds 4: 0 (3: 0) van Slovenië, titelverdediger en medekandidaat Spanje in groep B met 2: 0 (0: 0) tegen Tsjechië. Giulio Maggiore (de 10e minuut), Giacomo Raspadore (19) en het dubbele doelpunt Patrick Cutrone (25 / verkeerde penalty / 50) scoorden voor de Italianen. Matchwinnaar Danny Gomez scoorde beide goals voor de Spanjaarden (69/78). En Spanje (7 punten) won de groep voor Italië (5), Tsjechië (2) en Slovenië (1).

Tonen

Daarvoor werd de beslissing genomen in groep A met Duitsland: het Nederlandse U-21-team plaatste zich samen met Duitse jeugdvoetballers voor de knock-outronde. Na twee eerdere gelijkspel won Oranje met 6-1 (1-0) van het eerder geëlimineerde gastland Hongarije. Door een gelijkspel zonder doelpunt in de parallelwedstrijd tussen Duitsland en Roemenië is er een driewegvergelijking in Poule A, waarin het team van coach Erwin van de Loy als winnaar werd uitgeschakeld.

De Nederlandse, die het Bundesliga-trio speelde bij Justin Kluivert (RB Leipzig), Deyovaisio Zeefuik en Javairo Dilrosun (beiden Hertha BSC), had het aanvankelijk moeilijk. Het duurde tot de 42e minuut voordat Danny De Witt de leiding nam. Twee minuten na het einde van de eerste helft zette Myron Boadu een strafschop om en bracht de stand op 2-0 (47e). Cody Gakpo van PSV Eindhoven voegde een prop toe (58/70). Sven Putman (87e) en Brian Broby, die vanaf het seizoen 2021/22 (89e) voor Leipzig zullen spelen, sloten de sterke prestatie van “Jung Orangi” af. Bendeguz Bolla scoorde met een strafschop een 1: 3 (65e) plaats voor Hongarije.