wedstrijdverslag |  1-1 tegen Elftal: Georgië ongeslagen door naar kwartfinales |  Nederland 1-1 Georgië |  Voorronde, Derde Ronde |  Europees Kampioenschap Onder-21 2023

wedstrijdverslag | 1-1 tegen Elftal: Georgië ongeslagen door naar kwartfinales | Nederland 1-1 Georgië | Voorronde, Derde Ronde | Europees Kampioenschap Onder-21 2023

Georgië bereikte de kwartfinales – Nederland werd uitgeschakeld. Een 1-1 gelijkspel in Tbilisi was genoeg voor de gastheren om de groep te winnen voor Portugal, dat België mee naar huis nam in de parallelle wedstrijd.

Doelpunten Georgië tegen Nederland: Zuriko Davitashvili – hier in de wedstrijd tegen België – bemoeide zich niet, maar scoorde na een prima solo-run.
IMAGO / België

Taylor is hopeloos in positie

Holland kon zich nog alleen veilig stellen 1: 1 tegen Portugal zorgde zeker voor vooruitgang – en dienovereenkomstig trapte het team rond Van de Wien uit Wolfsburg het gaspedaal in Tbilisi in. Taylor scheurde zijn haar twee keer nadat hij er niet in slaagde zowel op als naast de paal weg te werken (4′, 7′) – en Gravenberch’s lange-afstandsaanval miste nooit een vroege voorsprong (6′).

Georgië, dat voor het laatst met 2-2 speelde tegen België en met een gelijkspel de kwartfinales zou hebben bereikt, overleefde de eerste aanvalsgolf van Orangi en verzekerde zich na een gespannen start van defensieve veiligheid. De onderdanen van Erwin van de Looy, die in de 21e minuut de voormalig Münchener Zierkazy verving voor de geblesseerde Broby, bleven de ploeg onder druk zetten. Maar afgezien van de flick van Summerville (25e overall), stond de verdediging van Georgia geen duidelijke kansen meer toe.

Orangi zet een lage slag snel weg

Uit het niets viel een onopvallende gastheer aan toen Davitashvili een briljante solo gebruikte voor een absoluut fantastische voorsprong (42). Toen vierde Elftal nog voor het fluitsignaal van de rust een schot van de achtervolgde Taylor zijn weg door alle verdedigende benen en in het net (45 + 6).

READ  Corona wereldwijd: Noorwegen sluit zijn grenzen - politiek

Na de tweede helft bleef Orangi domineren en de vrije trap van Taylor betekende dat er nog meer op komst was (49 minuten). Het team van coach Ramaz Svanadze bleef lange periodes in de verdediging, op enkele porren na, en gunde de tegenstander in het enorme verdedigingsnetwerk niet meer dan de helft van de kansen. Bovendien profiteerde Georgië van het feit dat het aanvallende spel van Elftal steeds fantasielozer werd nadat het aanvankelijk vastberaden was.

Groeten aan Georgië, en Holland kwam naar buiten

De klok tikte meedogenloos door voor Nederland, dat via Taylor (81) opnieuw voor doel dreigde te verschijnen. Uiteindelijk vierde Georgië echter een 1-1 gelijkspel, wat betekende dat ze de kwartfinales haalden – de selectie van de DFB zou wachten als ze vorderden. Nederland werd uitgeschakeld, evenals België, dat in hun parallelle wedstrijd met 2-1 verloor van Portugal.