UEFA European Under-21 Championship: Zwitserland viert feest ondanks duidelijke nederlaag

Status: 28-06-2023 22:52 uur

In een waanzinnige en schokkende finale eindigde Zwitserland ondanks de schijnbare nederlaag als laatste in de kwartfinales van het EK Onder-21.

Ondanks de nederlaag met 1: 4 (1: 1) in de laatste ronde van Groep D wist Zwitserland de kwartfinales van het U-21 Championship te bereiken.Europees kampioenschap Gelovige. In de parallelle wedstrijd was de 1-0 (0-0) overwinning van Noorwegen op Italië slechts één doelpunt verwijderd van het opschuiven van beide teams naar de tweede plaats.

En achter Frankrijk, de winnaar van de soevereine groep (9 punten), moest een drievoudige vergelijking tussen Zwitserland, Italië en Noorwegen worden gemaakt om op woensdag (27 juni 2023) de beslissing te nemen. Ze hadden allebei drie punten, maar Zwitserland had het beste doelsaldo van de opstelling.

De Zuidelijken dekten zich niet glorieus in tegen Frankrijk. Dan Ndoye (35) maakte in de eerste helft een 1-0-achterstand goed via Amine Guerre (16). Maar Bradley Barkola (65e), Ryan Shirky (76e) en Maxence Caqueret (81e) scoorden in de tweede helft de duidelijke overwinning voor Frankrijk.

Noorwegen en Italië missen net een doelpunt

Het toernooi eindigde bitter voor Noorwegen en Italië. De Noren vierden hun eerste overwinning in het toernooi met een doelpunt van Eric Bothem (65e). Maar ze hadden nog een doelpunt nodig om de knock-outfase te bereiken. Aan de andere kant was Italië voldoende om het in te halen.

Geweldige trance in Georgië

Al op dinsdag bereikte gastland Georgië verrassend voor het eerst de kwartfinales van het EK Onder-21. Nederland was de ongelukkige tegenstander en werd uitgeschakeld. Spanje won Poule B, Oekraïne en Portugal plaatsten zich ook in de kwartfinales.

READ  Groep A in het WK 2022: wedstrijden, teams, data en favorieten

Een 1-1 (1-1) gelijkspel met Nederland voor 43.004 toeschouwers in Tbilisi was voldoende voor Georgië om de groep met vijf punten te winnen. Georgië treft zaterdag Israël, Georgië kwam op voorsprong na een prachtig solo-optreden van Zuriko Davitashvili (42e minuut). Nadat Kenneth Taylor (45 + 6) gelijk had gemaakt, drong Oranje aan op het winnende doelpunt, maar dat wilde niet.

Late penalty helpt Portugal

Portugal eindigde als tweede en verzekerde zich zo van een ticket voor de knock-outronde met een 2:1 (0:0) tegen België. Voormalig Bayern München-speler Thiago Dantas maakte het winnende doelpunt pas in de 89e minuut.De Portugezen staan ​​nu tegenover Engeland, met België en Nederland uitgeschakeld.

De Portugees, die onder druk stond om te winnen, kwam op voorsprong via Joao Neves (56e) voordat België droomde van een kwartfinale dankzij een gelijkmaker van Jorbe Vertissen (65e). Dantas zette vervolgens kort voor tijd een strafschop om.

Een gelijkspel net voor het einde – Spanje is groepswinnaar

In de tweede groep redde Spanje de groep met een 2: 2 (0: 1) overwinning op Oekraïne, dat op gelijke hoogte kwam. Abel Ruiz voorkwam met een gelijkmaker in de 90e minuut een dreigende kwartfinale-clash met Frankrijk, in plaats daarvan wacht nu Zwitserland.

Bogdan Finnik zette Oekraïne op voorsprong (43) voordat Ivan Zhelezko een eigen doelpunt maakte (49). In de slotminuten kwam Oekraïne weer op voorsprong nadat Georgy Sudakov (82) een doelpunt scoorde. Maar toen kwam Ruiz en in eerste instantie zat niet Oekraïne in de groep, maar Spanje.