Ronde van 16 van het EK: duidelijke overwinning van Nederland op Roemenië

Nederlander Donnel Malen viert zijn 0-3 doelpunt.

Nederland versloeg de vechtende Roemenen en plaatste zich voor de kwartfinales. De prestatie van Cody Jacobo en de brace van Donyell Malen waren doorslaggevend.2 juli 2024 | 9:14 minuten

Nederland naar de kwartfinales van het EK voetbal. In de speelronde van 16 tegen Roemenië wonnen de favorieten dinsdag met 3-0 (1-0) en schoven ze voor het eerst sinds 2008 door naar de kwartfinales van het EK.

Liverpool-speler Cody Jacobo zette Oranje in de 20e minuut op voorsprong. Hierdoor controleerde Al-Fattal de wedstrijd, maar liet hij eersteklas kansen liggen. Borussia Dortmund-invaller Donyiel Malen nam uiteindelijk de eerste beslissing na Jacopo’s voorbereidende werk (83 minuten), en in blessuretijd verhoogde de Borussia Dortmund-speler de score naar 3-0 (90’+3). “Ik ben blij dat ik het team heb kunnen helpen winnen”, zei Malin.

Gakpo gaf commentaar op de niet-overtuigende prestaties van Elftal tot nu toe:

Wij hebben een goede respons laten zien. Het was een stap in de goede richting. Wij speelden goed.

Cody Jackpo

Roemenië begint gevaarlijk en Jacobo scoort

66.000 toeschouwers waren in München getuige van een evenwichtige en open openingsfase. In de 14e minuut werd het gevaarlijker in het Nederlandse strafschopgebied. Denis Drogosch vond een diepe pass, maar gaf de bal weg binnen het strafschopgebied, en kort daarna miste Dennis Mann de bal in het midden vanaf een meter of twintig.

In de 20e minuut scoorde Cody Jacobo het beste doelpunt voor Nederland. Na sterk individueel werk vuurde hij een krachtig schot vanaf de linkerhelft van het strafschopgebied langs doelman Florin Nita af en ging de nabije hoek in. Nu domineerden de Orangi en kregen kort voor het einde van de eerste helft de mogelijkheid om er 2-0 van te maken, maar Xavi Simons kreeg de bal in het strafschopgebied niet onder controle (44). Elftal ging dus met een kleine voorsprong de rust in.

READ  De opkomst en ondergang van een uitzonderlijk talent

“Oranje” met een overvloed aan mogelijkheden

Na rust creëerden ‘Oranje’ nog meer uitstekende kansen en verspeelden deze. In de 62e minuut schoof Jacopo gevaarlijk op voor het Roemeense doel, maar dit keer was Nita aanwezig en werkte de bal weg. Een minuut later vierde Jacopo “Oranje” opnieuw feest, maar zijn doelpunt werd na videobewijs afgekeurd wegens buitenspel.

In de 68e minuut vuurde Memphis Depay vanuit een centrale positie, direct naast de paal, een vrije trap af van Neita. In de 73e minuut miste Joey Fairman nipt het doel. Depay en Jacopo konden niet profiteren van de chaos in het Roemeense strafschopgebied (76).

“Oranje” met kansen, maar dan in de 83e minuut de aanvankelijke beslissing: na sterk individueel werk werkte Jacopo de bal van de doellijn weg naar Donnel Malen, de BVB-speler, die van dichtbij scoorde. In blessuretijd liep de score op naar 3-0.