Olympia 2024: Strafschopdrama tegen Nederland

Aanvankelijk verloren de Duitse hockeymannen goud Olympisch kampioen Zenuwen van Nederland. Na het winnen van de strafschoppenserie provoceerde topscorer Doku Telgenkamp de Duitse doelman Jean-Paul Danneberg met zijn wijsvinger boven zijn mond, en kreeg Niklas Velens ruzie met verschillende Nederlanders. “Nederlanders zijn echt bang”, had Danneberg vóór de finale van zijn aartsrivaal beweerd.

Lees hierna meer advertentie

Uiteindelijk vierde Nederland een 3-1 (1-1, 0-0) penalty shootout-overwinning op de Duitse wereldkampioen tegen bondskanselier Olaf Scholz in het Yves du Manoir-stadion in het noordwesten van Parijs. Twaalf jaar na de laatste Olympische overwinning van het team in Londen, wilde het Duitse hockeyteam opnieuw zegevieren in Frankrijk. Na een teleurstelling na de vierde plaats op de Zomerspelen van Tokyo drie jaar geleden werd het eerste edelmetaal sinds 2016 uitgereikt.

In het noordwesten van Parijs zette Thierry Brinkmann (46e minuut) Nederland op voorsprong, waarna Thies Prinz kort daarna gelijk maakte (50e minuut). In de strafschoppenserie bevestigden aanvoerder Brinkmann, Ties van Dam en Telgenkamp de beslissing in het voordeel van Oranje. Justus Wiegand scoorde voor Duitsland.

In de voorronde versloeg Duitsland Nederland

De achtste Olympische finale voor het Duitse herenteam begon van beide kanten voorzichtig. Amper tien minuten later kwam Duitsland voor het eerst gevaarlijk dichtbij doel dankzij een scherpe voorzet van Christopher Schott, maar daar konden ze niets mee. Ook in het eerste kwart slaagde Oranje er niet in goede kansen te creëren. In plaats daarvan was het aanvankelijk een kwestie van compact en veilig staan.

Dat lukte de DHB-selectie vaak op weg naar de finale. DHB plaatste zich eerst voor de knock-outronde met vier overwinningen uit vijf groepswedstrijden en kreeg slechts een handvol doelpunten tegen. Het werd soms interessant tijdens de overwinningen op Argentinië in de kwartfinales en India in de halve finales (elk 3-2). Oranje kende in de halve finale tegen Spanje (4-0) minder problemen, maar moest in de voorronde wel een 0-1 nederlaag tegen Duitsland toegeven.

Aan het begin van het tweede kwart zat Schulz halverwege de lijn. De SPD-politicus maakte tijdens het hockeyen zijn eerste stop op de Spelen in Parijs en werd door zijn lijfwachten op de tribunes tussen de eregasten beschermd. De kanselier zag dat Nederland steeds meer balbezit had, maar Duitsland kreeg de eerste strafschop gegund. Zoals elke poging in de eerste helft leverde ook deze geen doelpunt op.

Ook de tweede helft begon aarzelend. Duizenden Nederlandse fans op de tribunes juichten de EK-winnaars van vorig jaar toe met ‘Holland’-gezangen – en mochten kort na aanvang van het laatste kwart zingen. Brinkmann profiteerde van het gebrek aan interesse in de verdediging om er 1-0 van te maken, en kort daarna voorkwam doelman Jean-Paul Danneberg met briljant werk het tweede doelpunt. Aan de andere kant scoorde Prinz met een krachtig schot de gelijkmaker na een hoekschop.