Nederland heeft het lastig in de openingswedstrijd

Voor 10.878 toeschouwers boekte Nederland een matige overwinning op EK-debutant Georgië, in een tijd van 34:29 (19:12).

Rutger ten Velde (links) in een duel met Giorgi Tskhobribadze: Beide spelers waren twee van de beste schutters in hun team.
Fotoalliantie/Marco Wolff

Felix Bos doet verslag vanuit Mannheim

De Nederlanders lijken korte metten te willen maken met hun openingstegenstander Georgië. Twaalf minuten later stond Lemgo's Bobby Schagen met 8:3 voor. Orangi werd daarna echter een beetje onzorgvuldig.

Door nalatigheid van de terugtrekkende favoriet konden Arsnashvili en Kabeliashvili de score 10:6 behalen – en de Georgiërs slaagden er met hun meerderheid in om binnen drie doelpunten terug te komen. Nadat de Oost-Europese ploeg vijf minuten had gewacht met het scoren van het eerste doelpunt op het EK, werd het spel nu rustiger.

De Nederlandse coach Staffan Olsson sprak vaak met zijn spelers die hun voorsprong vasthielden maar weinig vertrouwen toonden op het veld. Pas in de laatste minuut van de eerste helft draaiden de favorieten de zaken weer om: spelmaker Ivar Stavast brak door de Georgische verdediging en Bart Ravensbergen scoorde na zijn achtste redding met de sirene om de stand op 19:12 te brengen in de eerste helft. . De 3-0-voorsprong maskeerde enigszins dat Oranje in de eerste wedstrijdhelft nog het niveau moest vinden.

Georgië laat een sterke slotfase zien

Georgië-coach Tite Kalandadze slaagde erin zijn spelers aan te moedigen zich meer te concentreren. Na een nerveuze start in de positionele aanval in de eerste helft werd de verdediging van de EK-debutant volledig ontmanteld toen Lars Koeg vanuit de cirkel scoorde. Met een pass op Arsinashvili die de stand op 19:14 bracht, liet Georgië vroeg in de tweede helft een zeer vergelijkbare beweging zien. De underdog toonde zijn vaardigheden.

READ  Regeringsvorming in Nederland: Wilder zonder coalitie

Oranje zette kort na aanvang van de tweede helft de boel op zijn kop. Het dubbelschot van Samir Benganem en het daaropvolgende doelpunt van Rutger ten Velde om de stand op 26:17 (40) te brengen, brachten Kalandadze tot de zoemer. Kort daarna maakte Alec Smit de eerste tien doelpunten van de favoriet perfect. Daarna leek alles een beetje makkelijker te worden voor Seven's Staffan Olsson.

Uit de eindscore van 34:29 (19:12) bleek echter dat de Georgiërs het team waren met de hoogste opkomst in de slotfase, bijvoorbeeld toen “Mr. 100%” Erikli Arsinashvili 31:23 scoorde (50e plaats), of hun beste. Schutter Giorgi Tskovripadze verkleinde de score naar 31:26 (54). Ook Georgische fans lieten herhaaldelijk hun stem horen. Maar de blessure van Arsinashvili in de slotfase was een grote tegenslag voor Georgië. Al-Mahwari raakte kort voor het einde van de wedstrijd geblesseerd, net als Tskhofribadze.

Nederland – Georgië 34:29 (19:12)

Holland: Ravensbergen (8 reddingen, 1), A-Verstainen; Ten Velde 6/2, Baijens 6, N. Versteijnen 5, Schagen 4, Benghanem 3, Stavast 2, Geenen 2, Smit 2, Houtepen 2, Kooij 1, Schoenaker, Sluijters, Steins, Claessens

Georgië: Tsintsadze (3 reddingen), Nikabadze (1 redding, 1); Tsikhofribadze 9/4, Arsinashvili 7, Orzjonikidze 6, Rustamov 3, Labiashvili 1, Kbylashvili 1, Dikhamenjia 1, Arishidze, Tsintsadze, Gogoladze, Darsania, Gogava, Abramishvili, Gavashelishvili, Simonia

Kijkers: 10878
heersen: Andrew Marin Llorente / Ignacio Garcia Cerradilla (Spanje)