Nederlaag tegen Nederland: Dameshockey geeft voorsprong uit handen

Vanaf: 29 juli 2024 om 21:22 uur

Het Duitse dameshockey speelde lange tijd goed tegen de Nederlandse Olympische, Wereld- en Europese kampioenen. Uiteindelijk gaven ze binnen vier minuten de voorsprong uit handen en verloren ze hinderlijk met 2-1.

Een dag na hun openingszege op Japan stond maandagavond een heel ander team op het programma voor Duitsland. Nederland is al jaren bijna wereldleider op het gebied van dameshockey en is ook de grote favoriet op deze Olympische Spelen. Zondag versloegen ze gastheer Frankrijk duidelijk met 6-2, en maandag leken ze op de gastheren zelf: oranje domineerde de tribunes van het Stade Yves du Manoir.

Drie strafschoppen na een trage start

Ook op het blauwe kunstgras van het stadion hadden de Olympisch kampioenen aanvankelijk – althans in geringe mate – de overhand. Ongeveer twee minuten later kreeg Fredrik Matla de eerste kans, maar hij miste die met een backhandtrap vanuit een krappe hoek. Nederland won de wedstrijd, maar Duitsland stond verdedigend goed. Kort voor het einde van het eerste kwart moest de Duitse doelman Natalie Kubalski een zeer gevaarlijke redding uitvoeren.

Het tweede kwartier begon met een periode van druk van de Duitsers. Minutenlang dwongen zij Nederland te doen waartoe zij zeer terughoudend waren: verdedigen. Met veel druk en een goede mix van creativiteit en discipline kreeg het Duitse team drie strafschoppen toegewezen – altijd gevaarlijk en veelbelovend.

Aanvoerder Nike Lorenz miste twee keer ternauwernood: één keer omdat Rene van Laarhoven de doellijn verliet, en één keer met een schot dat de bal over de lat stuurde. Duitsland creëerde veel kansen, maar gaf zijn rivaal ook een of twee eigen kansen.

READ  WK-kwalificatiepact: Koontz staat voor gemengd debuut in Turkije en Nederland met overwinning in actie

De ploeg van bondscoach Valentin Altenburg maakte meerdere keren onnodige fouten in balbezit, waardoor Nederland in de wedstrijd kwam. Felice Albers faalde technisch op de rechterpaal (25e minuut), en Maria Verschoor verspeelde kort voor het einde van de eerste helft de kans van de briljante Kubalski. Een zeer indrukwekkende wedstrijd begon aan het einde van de eerste helft met een weinig verrassende score van 0-0.

Nederland strijdt en Stepenhorst scoort

Tegen het hockeyminnende koningspaar konden de Nederlanders ook na rust niet echt hun spel vinden. Het team dat zowel individueel als overall veruit het beste team van het toernooi was, leek geen aanvallende ideeën te hebben. Zo speelde Duitsland het spel, met soms meer dan 60 procent balbezit en een welverdiende 1-0 voorsprong laat in het derde kwart.

Kapitein Lorenz speelde een gevaarlijk goede bal in de schietcirkel, waar Charlotte Stapenhorst stond te wachten. Goede ontvangst, kalm met de rug naar het doel, een paar stappen er naartoe, een zogenaamde “Argentijnse backhand” en de bal raakt de verre bovenhoek van het Nederlandse doel (44).

spel is over

Nederland moet nu reageren, en dat heeft het ook gedaan. In de 50e minuut kregen ze een zeldzame strafschop en daar profiteerden ze meteen van: Jippe Janssen, de huidige beste speler ter wereld, schoot met een goed geplaatst schot de stand gelijk op 1-1, net naast de linkerpaal. En dat is nog niet alles: Maren Finn maakte al na vier minuten de 2-1.

De wedstrijd was voorbij en het Nederlandse koningshuis stond te juichen op de tribunes. Het Duitse team heeft geen reden meer om te vieren. In de laatste minuten kon ze niet meer terugkomen en kwam de wedstrijd opnieuw in evenwicht. Het resultaat: een bittere, of op zijn minst onaangename, nederlaag.

READ  Formule 1 op tv en live: je kunt de Japanse Grand Prix hier live bekijken

Australië loopt duidelijk voor op Groot-Brittannië

Ook maandag boekte Australië een duidelijke 4-0 overwinning op Groot-Brittannië in Groep A. De medaillekandidaten waren zowel aanvallend als verdedigend vrijwel altijd superieur aan hun tegenstanders. Aanvallend was Tatum Stewart de enige 22-jarige en uiterst getalenteerde speler die aanvoerder was van Australië. Stewart organiseerde de aanvalswedstrijd van haar team met onderscheiding en scoorde een doelpunt, waardoor de stand 3-0 werd (minuut 46).

Rebecca Greiner (17) en Alice Arnott (19) hadden Australië op voorsprong gezet met een tweehonkslag. Grace Stewart scoorde vroeg in het vierde kwartaal en bracht de eindstand op 4-0 (52). Terwijl Australië vrijwel zeker is van kwalificatie voor de kwartfinales na twee overwinningen in twee wedstrijden, loopt Groot-Brittannië het risico afwezig te zijn na twee nederlagen aan het begin van het toernooi.

China en Argentinië wonnen ook

In andere dameshockeywedstrijden die vandaag werden gehouden, versloeg China Japan met 5-0, Argentinië versloeg Zuid-Afrika met 4-2 en België versloeg Frankrijk gemakkelijk met 5-0. Spanje en de Verenigde Staten stonden 1-1 gelijk.