WK-kwalificatiepact: Koontz staat voor gemengd debuut in Turkije en Nederland met overwinning in actie

Turkije-Noorwegen 1:1 (1:1)

Voor de oude Duitse Onder-21-coach Stefan Koontz was zijn debuut als bondscoach van Turkije op vrijdagavond gemengd. In een stalkingduel in Groep G tegen Noorwegen verloren de Turken ondanks hun vroege voorsprong een respectabel succes tegen Noorwegen. Na het delen van punten op 1:1 (1:1), moeten Koontz en Turkije, die derde zijn in de rangschikking, zich zorgen maken over de kwalificatie voor het WK in Qatar volgend jaar.

Na amper zes minuten wist Kontz voor het eerst te juichen bij zijn debuut tegen de Noren, met wie ster Erling Haaland in Dortmund bleef: Karim Akturkoglu van Galatasaray zette Turkije op voorsprong. Kuntz-Elf kon echter niet voortbouwen op het begin van de bliksem. De gasten scheurden de teugels steeds verder uit – en bonden kort voor rust vast met Christian Thorstedt (41). In de tweede ronde ontwikkelde zich een open spel. Beide teams konden het beslissende trucje echter niet meer doen en moesten uiteindelijk genoegen nemen met een gelijkspel. In de laatste minuut van de blessuretijd moest Koontz zich zorgen maken over één punt: voormalig Bundesliga-speler Tariq Al-Younoussi schoot vanuit een kansrijke positie naast het doel van Noorwegen.

Letland – Nederland 0:1 (0:1)

Het was niet genoeg voor Nederland om meer dan een verplichte overwinning te behalen in de vierde wedstrijd nadat Louis van Gaal terugkeerde naar de Bundescoch-positie. In Letland won “Orange” met 1-0 dankzij voormalig Bremer-doelpunt Devi Klassen (19). Van Gaals ploeg kon geen geweldige prestatie neerzetten, maar ze domineerden het grootste deel en verdedigden hun voorsprong in Groep G met gemak. Oranje kon in de voorlaatste ronde doorstoten naar Qatar.

READ  Alleen Gakpo schittert bij Oranje - Van Gaal begrijpt kritiek niet | Mening

IJsland – Armenië 1:1 (0:1)

Terwijl de Duitse nationale ploeg vrijdagavond streden om een ​​verplichte zege op Roemenië, kon Armenië in de tijd tegen IJsland niet doorbreken. De IJslander Isak Bergman Johansson maakte in de laatste minuten het doelpunt van Camo Hovhannisyan (35) gelijk (77e positie). De late terugtrekking heeft ook gevolgen voor de Duitse voetbalbond: maandag kan nu eerder dan gepland een ticket voor Qatar worden gekocht, omdat ze op eigen kracht Noord-Macedonië verslaan.

Liechtenstein – Noord-Macedonië 4:0 (0:1)

De heenwedstrijd tegen Noord-Macedonië, waarin ze met 2-1 verloren onder Joachim Loew, laat zien dat de keuze voor Flick in Skopje volgende week niet makkelijk zal worden. Op vrijdagavond lichtte de post van EM ook op tijdens de generale repetitie thuis. In Liechtenstein won Noord-Macedonië ook zonder het aftreden van Goran Pandev duidelijk met 3-0 (1-0). Darko Vilkowski (39e plaats), Ezjan Alyosky (66 strafschoppen), Boban Nikolov (74) en de jonge Stuttgart Darko Chorlinov scoorden de doelpunten voor rood en geel. Nu kun je zelfs dromen van deelname aan het WK: met deze ongebreidelde overwinning heeft Armenië Armenië ingehaald om de tweede plaats te behalen.