Ingersheimer Patrick Kramer in een interview: “Politiek heeft wetenschap nodig” – Ingersheimer

Ingersheimer Patrick Kramer in een interview: “Politiek heeft wetenschap nodig” – Ingersheimer

Tijdens je studententijd aan het Ellental-Gymnasium in Bietigheim-Bissingen speelde je in de bigband. Welke rol speelt muziek vandaag voor jou?

De Ellental Big Band stond destijds onder leiding van de grote Alfred Gloger. Als autodidactische gitarist speelde ik de Ibanez-gitaar op zijn best middelmatig, maar ik genoot ervan. Ik heb nooit begrepen dat er een verschil was tussen serieuze muziek en populaire muziek, alsof Mozart zijn luisteraars niet wilde vermaken. Maar ik was toch gefascineerd door rockmuziek. Toen ik in Heidelberg studeerde, kwam er grungemuziek uit, wat spannend was. Tientallen jaren later bezocht ik Seattle, waar deze nieuwe muziek vandaan kwam – en het was een vreemd gevoel. Tegenwoordig hou ik van heel andere muziek, van Arvo Pärt tot Zedd.

Hoe concurrerend is Duitsland op het gebied van onderzoek vergeleken met de Verenigde Staten en China?

Het hangt af van het onderzoeksgebied. Maar over het algemeen is Duitsland een aantrekkelijke locatie voor onderzoek. Alleen al in de afgelopen vier jaar heeft de Max Planck Society zes Nobelprijzen gewonnen, meer in totaal dan de Universiteit van Harvard. Enerzijds is dit te danken aan de stabiele financiering met belastinggeld. Niet minder belangrijk is de academische vrijheid die wordt gegarandeerd door de basiswet die creativiteit bevordert.

De derde reden is onze open samenleving. Er werken mensen uit 127 landen voor ons, waaronder ruim 1.400 uit China. Als deze talenten niet langer welkom zijn in Duitsland, blijven wij achter. Maar om gelijke tred te houden met de VS en China hebben we de Europese Onderzoeksruimte nodig. Om al deze redenen verzet ik mij tegen de nationalistische krachten die de toekomst bedreigen.

READ  Uit onderzoek blijkt dat baby’s met een bepaald accent huilen

Heeft de politiek invloed op uw bedrijf?

Nee, de politiek heeft wetenschap nodig. Onze onderzoeksresultaten maken het mogelijk om op bewijs gebaseerde beslissingen te nemen en nieuwe actiemogelijkheden te openen. Ik voer gesprekken met bondspresident Steinmeier over onderwerpen als kunstmatige intelligentie en democratie. Wij hebben de experts omdat de reikwijdte van ons onderzoek zich uitstrekt van astrofysica tot kunstgeschiedenis. Voor Kerstmis was bondsminister Stark-Fatsinger aanwezig bij de jaarlijkse receptie, bezocht ik de Onderzoekscommissie van de Bondsdag en over een paar weken zal ik de premiers Kretschmann en Söder ontmoeten. Als wetenschapper spreek ik mij uit over openheid voor de toekomst en tegen partijoverschrijdend populisme.

Wat zijn de grootste uitdagingen voor de Max Planck Society in de toekomst?

Voordat ik mijn functie aanvaardde, bezocht ik alle 84 Max Planck Instituten en identificeerde ik drie actiegebieden: het aantrekken en ondersteunen van mensen, het vernieuwen van strategieën en processen, en het nemen van sociale verantwoordelijkheid. Er zijn veel uitdagingen op alle drie de gebieden. Enkele voorbeelden: We willen door middel van loopbaanontwikkeling de beste ter wereld aantrekken en behouden. We bouwen nu 31 fotovoltaïsche systemen. We voeren een beslissende en constructieve dialoog met China, en de president van de Chinese Academie heeft mij zojuist in München bezocht. Na de terroristische aanslagen van Hamas heb ik met een kleine delegatie mijn collega's in Israël bezocht om ons medeleven te betuigen en hulp te bieden. Mijn voornaamste taak blijft het werven van excellente onderzoekers. We hebben zojuist een Zuid-Koreaanse vrouw kunnen benoemen tot directeur van het Cybersecurity Instituut. Het is heel simpel: de toekomst wordt gecreëerd in de hoofden van mensen.

READ  Archeologie: geavanceerde wapentechnologie van vroege mensen in Duitsland

Bedankt voor dit interview.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *