Handbalsters eindigden het WK op de zesde plaats

Oranje begon met een kleine ploeg aan de wedstrijd om de vijfde plaats en Per Johansson kon slechts veertien spelers opstellen, omdat naast Istavana Polman ook Louis Abing, Zoe Sprengers, Louis Vliet en Nikita van der Vliet afwezig waren. Katharina Molenaar uit Kopenhagen maakte haar toernooidebuut. Duitsland begon aan de wedstrijd met dezelfde opstelling als in voorgaande wedstrijden, wederom zonder Toni Luisa Reinemann.

Beide ploegen hadden wat problemen in de wedstrijd en met een tegenaanval van Angela Malestin scoorde Oranje al na drie minuten hun eerste doelpunt. Duitsland kon daarentegen geen toegang vinden, vooral omdat aanvoerders Emilie Bulk en Alina Gressels in de eerste zeven minuten geen indruk konden maken, terwijl vleugelspelers Antje Doll en Amelie Berger goede kansen verspeelden. Dus de Nederlanders verhoogden de score zonder schittering – na acht en een halve minuut nam Marcus Gaugisz een time-out toen de score 0:3 was.

De ommekeer moet nu gebeuren, waarbij onder meer Xenia Smits en Annika Lott bij de aanval betrokken zijn. Maar de Nederlandse verdediging werkte hard en slaagde erin de passes van Julia Behnke te blokkeren en vroeg de verdedigingshelft binnen te sluipen. De treffer van Grijseels vanaf zeven meter om de stand op 1:5 te brengen (13e plaats) had dit keer de ban moeten doorbreken, nadat Lotte de bal naar Behnke bracht en Metzinger vervolgens ook een tijdstraf verdiende tegen Kelly Dulfer.

Duitsland kreeg kansen om het gat te verkleinen, maar faalde herhaaldelijk vanwege het goede schot van Jara ten Holt tussen de Nederlandse doelpalen. Tot overmaat van ramp liep Viola Leuchter een knieblessure op toen de score 3:7 was (17e plaats). De speler van Leverkusen werd na haar worp door Yvette Brock uit balans gebracht, maar er volgde geen vrije worp of straf voor de actie na de worp.

READ  O'Connor neemt de leiding - Dawn Under gaat uitblinken in Spanje

Tussenscores zijn 4:11 en 11:21

Joanna Stockschlieder wist de scoringsdroogte op de buitenposities te beƫindigen met een score van 4:8 (19e plaats), maar Duitsland bleef worstelen.

De verandering in doel werkte ook niet, want Marcus Jawgish nam zijn volgende time-out om 4:11 (22e) en gaf nu opdracht tot een 4:2 aanvals-defensieve formatie en vertrouwde op een wisselspeler met cirkelvormige lopers. Maar Duitsland had nog steeds moeite om in de wedstrijd te komen en uiteindelijk bracht de score van 7:16 in de eerste helft herinneringen naar boven aan de wedstrijd tegen Zweden.

Na de herstart ging Yara Ten Holte verder waar ze voor de pauze waren gebleven en verhoogde hun vangstpercentage naar ruim 60% met vertoningscijfers van elf en twaalfde. Ook Sarah Wachter wist in het Duitse elftal de eerste bal van het Nederlands elftal te redden. Toen Angela Malestin echter op 9:20 (38e plaats) scoorde, dreigde een ramp. Kort daarna nam Marcus Jaggish zijn laatste time-out om 11:21 (41).

Daarna waren er in ieder geval nog lichtpuntjes, ook al was de wedstrijd al verloren. Alina Grijseels maakte haar eerste velddoelpunt om 12:22, en Sarah Wachter verbeterde haar vangstpercentage en maakt nu meerdere schoten op 100%.

Ook de wedstrijd met de zevende speler was succesvol en toen Jenny Behrend reageerde met een score van 17:24 (46e plaats), moest ook de oranje speler even de tijd nemen. De Nederlanders waren weer op het goede spoor en hielden Duitsland zelfverzekerd op afstand. Met haar tweede doelpunt om 25.30 uur voegde Emily Bulk zich bij de lijst van top 30 scorers van het Duitse nationale team. Uiteindelijk kwam de stand uit op 26.30 uur, wat vriendelijker leek dan het wedstrijdverloop aanvankelijk deed vermoeden.