Europees kampioenschap hockey: Duitsland verslaat Nederland vol vertrouwen

Het Duitse nationale hockeyteam behaalde in eigen land een duidelijke overwinning op het EK in Mönchengladbach. De overwinning op Nederland was 3-0.

22 augustus 2023 | 01:01 minuten

Met een groot uitroepteken richting de groepswinst: het Duitse nationale hockeyteam vond zijn weg naar een EK-wedstrijd in de tweede kwalificatieronde thuis tegen Nederland en gaf de titelverdediger geen kans. Met een overtuigende 3-0 (3-0) in de klassieke wedstrijd heeft de ploeg van bondscoach Andre Henning de groepswinst weer in handen in aanloop naar de derde wedstrijd tegen Frankrijk van dinsdag.

Zelfs een gelijkspel zou voldoende zijn om door te gaan. De Fransen wonnen hun eerste wedstrijd met 2-0 van Wales.

Justus Wiegand (2e), Niklas Wielen (5e) en Malte Hellwig (28e) scoorden voor bijna 10.000 toeschouwers in een uitverkochte hockeyarena in Mönchengladbach voor de selectie van de Duitse Hockeybond (DHB), die verrassend genoeg niet beschikte een derde plaats Eerste: 3 tegen outsiders Wales. Het team streeft naar het behalen van de eerste Europese titel sinds 2013 en directe kwalificatie voor de Olympische Spelen.

De schade die de Duitse hockeymannen aan het begin van het EK op eigen bodem hebben geleden: tegen Wales moeten de wereldkampioenen na het pakken van de voorsprong genoegen nemen met een 3-3 gelijkspel.

19 augustus 2023 | 01:33 minuten

“We willen de vonk laten gaan”, eiste Henning – en zijn team verplichtte hem vanaf het begin, twee dagen na de teleurstellende wedstrijd tegen Wales. Duitsland kende een geweldige start voor een hondsdolle menigte. Het duurde slechts 61 seconden voordat Mannheim-speler Wiegand zijn marker versloeg en de bal over de doellijn duwde om de stand op 1-0 te brengen.

READ  Prins Harry: Hier ontvangt hij de Nederlandse koning in een goed humeur

Kort daarna stuurde spits Wellen een scherpe voorzet in de Nederlandse voet, en nog geen vijf minuten later belandde de bal voor de tweede keer in het doel. Doordat Duitsland al snel na de zinderende start de voet van het gaspedaal haalde, kon de nummer één van de wereld, die de laatste tijd in zeer goede vorm verkeert, nog wat rondscharrelen.

Nederland volledig met 3-0 verslaan.

21 augustus 2023 | 99:05 minuten

Tot grote ergernis van veel in oranje geklede fans uit het hockeygekke Nederland kwam daar niets noemenswaardigs uit – integendeel: de bezoekers kregen herhaaldelijk tegenaanvallen te verduren van de inmiddels nederige wereldkampioenen – Helwig gebruikte er kort voor rust een van hen om de score te scoren. Het derde doelpunt van Duitsland.

Voor het eerst in twaalf jaar worden de Europese kampioenschappen hockey weer in Duitsland gehouden. Vooral de Duitse mannen hadden veel gepland om wereldkampioen te worden.

17 augustus 2023 | 01:22 minuten

In de tweede helft controleerde het Nederlands elftal de bal en de tegenstander, maar op het niveau van de aanvalslinie van Oranje veranderde er niets. Duitsland behaalde gemakkelijk de overwinning.