EK-kwalificatiewedstrijden: Nederland, Zwitserland en Roemenië op het EK

Vanaf: 19 november 2023 om 09:26 uur

Nederland plaatste zich rechtstreeks voor Euro 2024. Frankrijk vestigde een record tegen Gibraltar. Wales maakte een fout in Armenië en verloor de tweede plaats in hun groep aan Kroatië.

Groep twee: Nederland doet duidelijk alles, en Frankrijk vestigt het record

Door een 1-0 (1-0) overwinning op Ierland verzekerde Oranje zich onder leiding van coach Ronald Koeman van de tweede plaats achter groepsleider Frankrijk. Voet Weghorst van TSG 1899 Hoffenheim maakte al na twaalf minuten de 1-0 in Amsterdam. Na een aantal uitstaande kansen miste Oranje de wedstrijd vroegtijdig. Maar Ierland was aanvallend zeer schadelijk.

Frankrijk, de wereldkampioen en tweede in Groep A, vierde zijn grootste overwinning in de kwalificatie voor het EK met een 14-0 (7-0) overwinning op Gibraltar, ter vervanging van de 13-0 overwinning van Duitsland in San Marino in 2006. old maakte zijn debuut om de stand op 3-0 te brengen (16e minuut), kreeg een fout bij het schieten op doel en moest geblesseerd naar buiten. Ook Gibraltar-speler Santos kreeg een rode kaart. Aanvoerder Mbappé (30, handmatige strafschop/74/82) scoorde drie doelpunten, en Bayern München-speler Kingsley Coman (36/65) scoorde twee doelpunten.

Groep A: Roemenië en Zwitserland op het EK

Zwitserland kwam niet verder dan een 1-1 (0-0) gelijkspel tegen Kosovo, maar staat wel op de tweede plaats met 17 punten en is daarmee verzekerd van deelname aan het EK. Augsburg-speler Ruben Vargas scoorde twee minuten na het einde van de eerste helft het Zwitserse doelpunt. Mohamed Hosseini maakte de stand gelijk (82).

Roemenië plaatst zich ook voor het EK. Met 2:1 (1:1) tegen Israël behaalde de ploeg van coach Eduard Iordnescu de eerste plaats. De wedstrijd werd gespeeld in de Pancho Arena in Fliksot, Hongarije, vanwege de terroristische aanval van Hamas op Israël op 7 oktober. Israël heeft in de kwalificatiewedstrijden nog een kans om deel te nemen aan het EK.

De nederlaag van de Israëli’s vernietigde ook de recente hoop van Noorwegen om zich via kwalificatiewedstrijden te kwalificeren voor de European Nations Cup. De Noren, die met Erling Haaland (23 jaar) en Arsenal-speler Martin Odegaard (24 jaar) twee van Europa’s beste aanvallende spelers in hun selectie hebben, eindigden in hun kwalificatiegroep achter Spanje en Schotland. De laatste hoop op een ticket voor de play-offs, die de Nations League-tafels omvatten, is nu de bodem ingeslagen door andere resultaten.

Gewoon om te registreren! Het was niet Israël dat onze droom van het Europees Kampioenschap vernietigde. Dit hebben wij zelf gedaan“, schreef oud-international Jan Aage Fjortoft zaterdagavond via

Vierde groep: Kroatië profiteert van de fout van Wales

Wales slaagde in Jerevan in een 1-1 (1-1) gelijkspel tegen Armenië. Als ze hadden gewonnen, zou de overwinning in de laatste wedstrijd tegen Türkiye voldoende zijn geweest voor directe kwalificatie. “We moeten dinsdag opnieuw het hoofd heffen en een goede prestatie neerzetten.”Dat zei teammanager Robert Page uit Wales. De Welsh kwam al vroeg op achterstand na het doelpunt van Lucas Selarajan (vijfde), maar maakte nog voor het einde van de eerste helft gelijk: de Armeniër Njeir Teknesjan (45+1) kopte een lange inworp van Connor Roberts in eigen doel binnen.

Kroatië profiteerde van het sjabloon en versloeg Letland met 2-0 (2-0) dankzij doelpunten van Lovro Maier (6) en Andrej Kramaric (16), en passeerde Wales naar de tweede plaats in de groepstabel, dat de middelen had om directe kwalificatie. . In de laatste ronde, aanstaande dinsdag (21 november 2023), neemt Kroatië het op tegen Armenië, terwijl Wales het gastland is van Turkije, dat zich al heeft gekwalificeerd.

Andrej Kramaric (nr. 9) van Hoffenheim viert zijn doelpunt met zijn teamgenoten in de kwalificatiewedstrijd voor Euro 2024.