EK-kwalificatiewedstrijden: Boze Lukaku wint de ÖFB-groep

Lukaku opende de score in Brussel in de 17e minuut, en na verdere doelpunten in de 26e en 30e minuut had hij een verbluffende hattrick op zijn naam staan. In dit stadium was het aantal Azerbeidzjaanse spelers echter nog maar tien spelers, nadat Edi Israfilov een rood-gele kaart kreeg (24). In de 37e minuut maakte de 30-jarige Roma-aanvaller van zijn hattrick een hattrick. Leandro Trossard scoorde in de 90e minuut de eindstand.

De laatste keer dat een Belgische spits vier doelpunten scoorde in een clubshirt is bijna 30 jaar geleden. Josip Weber scoorde toen vijf doelpunten in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Zambia in juni 1994. Met veertien doelpunten is Lukaku duidelijk de meest succesvolle speler in de kwalificatiewedstrijden, die nu ten einde lopen. Zijn prestaties bij het nationale team namen toe met de doelpunten van zijn team van 80 naar 83.

imago/isoSport

De Azerbeidzjanen konden Lukaku die avond niet tegenhouden

Zoals verwacht behaalde België de overwinning in de groep met één punt voorsprong op Oostenrijk, dat op de tweede plaats eindigde, en zich ook plaatste voor de finale van het EK van volgend jaar. De derde plaats ging met ruime voorsprong naar Zweden, dat de 3-0 nederlaag tegen Azerbeidzjan donderdag goedmaakte met een 2-0 overwinning thuis op Estland.

Uitsluiting maakt het werk makkelijker voor België

Lukaku drukte vanaf het begin zijn stempel op het duel in Brussel. De spits kopte de bal na een voorzet van Jeremy Doku tussen twee verdedigers vlak voor de strafschopstip en zorgde voor een perfecte start. In de 24e minuut beging hij een overtreding op Lukaku, waardoor Israfilov, die enkele minuten eerder voor het eerst een gele kaart had gezien, een verkeerslichtkaart kreeg. Dit maakte het voor de grote favoriet makkelijker. Nadat de kopbal van Timothy Castagne was neergezet, rondde een vrijstaande Lukaku met gemak af.

Bij een stand van 3-0 schitterde de Roma-ster opnieuw met zijn hoofd. Het vierde doelpunt kwam na een snelle wissel. Lukaku nam balbezit na de tackle van Uriel Mangala en rondde koel af met zijn tweede balcontact. Na de pauze namen de Belgen zonder de gewisselde matchwinnaar de controle over de wedstrijd over en namen naar eigen inzicht de controle over de wedstrijd over. Leandro Trossard zorgde na een documentairepass voor het laatste punt (plaats 90).

Oostenrijk in de tweede trekkingpot

Hoewel er geen goed nieuws was voor de Oostenrijkers uit Brussel, arriveerden ze laat in de avond vanuit Glasgow. Dankzij een late gelijkmaker van de Noor Mohamed Elyounoussi in een 3-3 gelijkspel met Schotland plaatste ÖFB zich beter dan de Schotten. Wat de tweede plaats in de groep betreft: de Oostenrijkers leiden met 19 punten, vergeleken met 17 voor Schotland, en zullen worden geloot uit de tweede pot in de groepstrekking van het EK op 2 december. Als Schotland met twee doelpunten verschil had gewonnen van Noorwegen, zou ÖFB zijn gezakt naar de derde tie-in-pot.

De weg van Oostenrijk naar Euro 2024

Het Oostenrijkse nationale voetbalteam kwalificeerde zich met vertrouwen voor Euro 2024. De weg van Oostenrijk naar kwalificatie voor het Europees kampioenschap was vanaf het begin bevredigend.

De Schotten hadden zich net als Spanje, dat bij een 3-1-zege de eerste plaats in Groep A veiligstelde, al geplaatst voor het EK. In een turbulente wedstrijd op Hampden Park in Glasgow verbaasde Aaron Dunham de gastheren in de derde minuut, maar John McGinn maakte tien minuten later het doelpunt uit een strafschop ongedaan. Noorwegen, dat de geblesseerde ster Erling Haaland moest vervangen, kwam via Jurgen Strand Larsen (minuut 20) weer op voorsprong. Eigen doelpunten van Leo Ostegaard (33′) en Stuart Armstrong (54′) zetten de wedstrijd op zijn kop. Maar Elyounoussi ontkent nog steeds de overwinning van Schotland.

Servië staat voor het eerst ‘alleen’ op het EK

Daarvoor plaatste Servië zich ook voor het EK 2024. De ploeg van president Dragan Stojkovic speelde zondag thuis met 2-2 gelijk tegen de onderkant van Groep G Bulgarije en eindigde op de tweede plaats, drie punten achter Montenegro. De Serviërs hadden de nederlaag kunnen verdragen, vooral omdat Montenegro op de derde plaats met 3-1 verloor van Hongarije, de koploper van de groep, ondanks een 1-0 voorsprong. De Hongaren wonnen de groep ongeslagen.

Voormalig Sturm Graz-speler Kiril Despodo verraste de Serviërs in de 69e minuut met 2-1, maar Srdan Babic redde de thuisploeg van een nederlaag in Leskovac. Het is de eerste keer dat Servië als onafhankelijk land deelneemt aan het EK. Ook Salzburg-verdediger Strahinja Pavlovic, die op de bank zat, was hier blij mee. De Bulgaren bleven zonder zege, maar konden dankzij een vierde gelijkspel toch minstens één keer scoren.

Szoboszlai leidt Hongarije naar de overwinning

De winnaar van de wedstrijd tegen Hongarije was Dominik Szoboszlai. De oud-speler van Salzburg maakte het verschil alleen goed met een brace (66, 68) in de Puskas Arena in Boedapest. Slobodan Rubisic (36) scoorde voor het einde van de eerste helft al voor de bezoekers. In blessuretijd kwam ook Zsolt Nagy (92) op het wedstrijdformulier.