EK-kwalificatietoernooien: Round-up – dankzij Budimir: Kroatië wint en verdient een ticket voor het EK – Sport

EK-kwalificatietoernooien: Round-up – Dankzij Budimir: Kroatië wint en pakt het EK-ticket – Sport – SRF

Doorgaan naar artikel

Sommige items op SRF.ch werken alleen als JavaScript is geactiveerd.

Inhoud

• Kroatië keert terug naar de overwinning in de EK-kwalificatiewedstrijden in groep D tegen Armenië en wint een ticket voor het EK.
  • Wales speelde thuis gelijk tegen Türkiye, maar zelfs een overwinning was niet genoeg.
  • In de tweede groep viert Nederland een verpletterende overwinning, terwijl Frankrijk wordt verrast door Griekenland.

Groep Vier: Kroatië op het Europees Kampioenschap

• Kroatië – Armenië 1-0

In de laatste kwalificatiewedstrijd voor het EK sprongen de wereldkampioen en nummer twee van 2018 op de directe EK-wagen. Dit was te danken aan de nipte overwinning in Zagreb op Armenië – na twee opeenvolgende nederlagen (tegen Wales en Turkije). De held van de avond was Osasuna’s topscorer Ante Budimir, die kort voor rust met een kopbal verantwoordelijk was voor het enige doelpunt en daarmee voor het eerst scoorde voor Kroatië in een EK-kwalificatiewedstrijd.

Wales staat al lange tijd op kop, thuis tegen Turkije, dat zich al heeft gekwalificeerd. Maar zelfs de overwinning was niet genoeg voor Wales om zich rechtstreeks te kwalificeren vanwege de thuiszege van Kroatië. Neco Williams zette de thuisploeg na zeven minuten op voorsprong met een prachtige treffer. Youssef Yazji maakte in de 70e minuut gelijk uit een strafschop.

• Griekenland – Frankrijk 2:2

Frankrijk wankelde bijna in de laatste wedstrijd. Een prachtig langeafstandsdoelpunt van Youssef Fofana een kwartier voor tijd redde de Franse ploeg, die tot nu toe foutloos was in de EK-kwalificatiewedstrijden, van minimaal een gelijkspel. Na de eerste 45 minuten kwam de ploeg van Didier Deschamps op grote voorsprong dankzij een doelpunt uit een krappe hoek van Randall Kolo Moani (42). Na rust draaiden de Grieken in Athene het duel al binnen vijf minuten in hun voordeel om. Wat vooral het bekijken waard was, was de directe pass van Anastasios Bakasetas, die in de 56e minuut de stand op 1-1 bracht.

• Gibraltar – Nederland 0:6

Drie dagen na het uiteenvallen van Frankrijk (0:14) ontmoette het dwergvoetbalteam van Gibraltar het tweede land in deze groep dat zich al had gekwalificeerd voor de European Nations Cup. Gibraltar verloor in de heenwedstrijd tegen Nederland slechts met 3-0. In de terugwedstrijd aan de zuidkust van Spanje werd de betovering na tien minuten verbroken en scoorde Calvin Stings de eerste van drie doelpunten van de avond. Voor het fluitsignaal voor het einde van de eerste helft werden de doelpunten 0:2 en 0:3. Na de dubbel van Stings (50/62) kon ook Liverpool-aanvaller Cody Jacobo genieten van een gevoel van prestatie.

2e SRF, Sport Live, 20 november 2023, 20:40 uur;