EK-kwalificaties: Tedesco viert zijn eerste overwinning met België – Frankrijk neemt het op tegen Nederland

Domenico Tedesco maakt bij zijn debuut als bondscoach van België een goede start op weg naar het EK in zijn geboorteland Duitsland.

De 37-jarige startte de kwalificatie bij de Rode Duivels met een 3-0 (1-0) overwinning in Zweden, waarbij sterspits Romelu Lukaku de wedstrijd won met een hattrick. Ralf Rangnick zette ook de eerste stap naar zijn thuis-EK met Oostenrijk met een 4-1 (2-0) overwinning op Azerbeidzjan.

Ruim drie maanden na de nederlaag in de WK-finale kende Frankrijk een geweldige start: de nummer twee won de heenwedstrijd tegen Nederland in Parijs met 4-0 (3-0) en verzamelde de eerste drie punten in de overeenkomst. De weg naar Duitsland. Aan de andere kant maakte voormalig Münchener Robert Lewandowski een valse start op 1:3 (0:2) met Polen in Tsjechië.

Tedesco, met België dinsdag (20.45 uur / RTL) in Keulen, de volgende vriendschappelijke tegenstander van de Duitse nationale ploeg, prees zijn verdiende treffer met 1-0 met een kopbal van Lukaku (35). Toen de veteraan kort na de eerste helft zijn 70e interlandgoal maakte (49e) na een pass van Dudi Lukbakio uit Berlijn, zag de voormalige Duitse coach van Schalke en Leipzig er nog relaxter uit. Lukaku scoorde in de slotetappe de eindstand (82). De Zweden rond Emil Forsberg van RB Leipzig waren 20 minuten voor tijd kansloos na hun oude ster Zlatan Ibrahimovic, die terugkeerde van een knieblessure.

Tedesco werd opgevolgd door Roberto Martinez na een teleurstellende exit in de eerste ronde op het WK in Qatar. Na het aftreden van oude leiders Eden Hazard en Toby Alderweireld, heeft Tedesco ex-BDR Axel Witsel gedumpt en een voorzichtige generatiewisseling aangekondigd.

READ  Benjamin Pavard bedankt Nagelsmann en zijn assistent-coach

Met een dubbele slag gaven Marcel Sabitzer (28e) op huurbasis van München en Michael Gregoric uit Freiburg (30e) de ploeg van Rangnick een geruststellende voorsprong voor de pauze bij Paching. Sabitzer (51e), uitgeleend aan Manchester United, en Hoffenheim-speler Christoph Baumgartner (68e) stegen in de tweede helft. De Oostenrijkers verwelkomen Estland maandag (20.45 uur / DAZN). Het Duitse trainingsduel in Groep F vindt op 17 juni plaats in België.

Voor de Equipe Tricolore was het het begin van een nieuw tijdperk: superster Kylian Mbappé nam de armband over van gepensioneerde doelman Hugo Lloris. Naast de tweemaal succesvolle spits van Paris Saint-Germain (21/88) scoorden Antoine Griezmann (2) en Bayern München-verdediger Dayo Uppicano (8) doelpunten voor Frankrijk. In blessuretijd faalde Memphis Depay met een handtrap op de Franse doelman Mike Minnan (90 + 5).

Bondscoach Didier Deschamps besloot op zoek te gaan naar een nieuwe aanvoerder voor Mbappé en dus ook tegen Griezmann, en dat zou onlangs voor onenigheid hebben gezorgd – maar beide sterren werkten vrijdag samen: Mbappé speelde mee in de vroege goals van Griezmann.