Beslissing in verlenging: Spanje in halve finale WK – Nederland teleurstellend

Vanaf: 11 augustus 2023 om 11:37 uur

De 19-jarige Selma Baraluelo leidde Spanje voor het eerst naar de halve finales van het WK vrouwenvoetbal. In de Europese kwartfinale van vrijdag (11 augustus 2023) in het Nieuw-Zeelandse Wellington wonnen de Iberiërs na verlenging nipt maar verdiend met 2-1 (1-1, 0-0) van Nederland. Scheidsrechter Stephanie Frappart en VAR waren meerdere malen in beeld.

Voor 32.021 toeschouwers in het regionale stadion bevestigden de Spanjaarden ook hun ambitie om de titel te veroveren in de kwartfinales van de WK-finale. Na een zelfverzekerde 5-1 overwinning op Zwitserland in de achtste finales maakte de ploeg van Jorge Villeda het interessanter dan nodig tegen de nummer twee van 2019. La Roja heeft duidelijk zijn stempel gedrukt op de wedstrijd tegen een Nederlands team dat al een tijdje teleurstellend is. lange tijd, maar verspild. Veel goede kansen. Na doelpunten van Mariona Caldente (81, handstraf) en Stephanie van der Gragt (90+1) ging de wedstrijd naar verlenging.

Daar werd Baralloelo de Spaanse kwartfinalist: na vier eerdere optredens in elf wedstrijden kwam ze dit keer alleen als invaller aan de wedstrijd, en de jonge spits scoorde de beroemde winnaar in de 111e minuut. “Dit betekent alles voor mij”, zei de spits van FC Barcelona na de wedstrijd: “Het was een uniek moment vol grote extase. Ik voel me heel gelukkig.”

Felda: “Wij blijven geschiedenis schrijven”

De Spaanse coach Villeda prees zijn team voor hun wil om te winnen na het laatste fluitsignaal: “We blijven geschiedenis schrijven. Alle spelers presteerden op een uitzonderlijk niveau. Het was een wedstrijd die getuige was van veel emotionele beslissingen – en het doelpunt van Salma was pure vreugde.”

READ  Bondscoach Louis van Gaal heeft kanker

De Nederlandse coach Anders Juncker rouwde in de slotfase om de gemiste kans, maar gaf toe dat Spanje het verdiende om de wedstrijd te winnen: “We probeerden onze zwakke punten te verbergen en onze sterke punten te tonen. (…) Wat we in dit toernooi deden was soms geweldig. en soms niet zo goed.”

In de halve finale tegen Zweden

Aanstaande dinsdag (15 augustus 2023, 10.00 uur CET) ontmoet de Zuid-Europese ploeg Zweden, dat Japan met 2-1 versloeg, in de halve finales van het toernooi in Auckland, Nieuw-Zeeland.

Redondo raakt tweemaal de paal

De wedstrijd begon in de eerste 45 minuten met één doelpunt. De Spanjaarden, spelend in een 4-3-3-formatie, vielen aan met flexibiliteit en vooral snelheid, waardoor de ‘Oranje-Lewinen’ naar hun eigen helft werden geduwd. Het leek alsof de Nederlandse vrouwen om 13.00 uur lokale tijd nog steeds hun dutje deden. De eerste schoten van de ploeg van Villeda waren wat onnauwkeurig, maar Alba Redondo maakte ze in de 17e minuut zeer trefzeker: nadat doelman Daphne van Domselaer een krachtige kopbal op de linkerpaal kreeg, kaatste ook de spits terug op het aluminium. Nederlandse boxbar.

Het buitenspeldoelpunt van Gonzalez telt niet

Ook daarna was de ‘oranje’ doelman steeds het hoogtepunt, aangezien de verdedigende spelers voor haar nog steeds niet wisten hoe ze de ruimtes en passeerbanen voor de Spanjaarden moesten afsluiten. Van Domselaar blokte een afstandsschot van aanvoerder Esther Gonzalez (22), waarna de bal na het schot van Caldente langs het doel ging (25).

Na ongeveer 30 minuten trokken de Spanjaarden zich wat terug, maar begonnen toen aan de volgende aanval: Gonzalez schoot de bal van dichtbij in het net na een pass van Redondo – maar vanuit buitenspelpositie (37). Vijf minuten later stond Van Domselaar opnieuw de voorsprong van de Spanjaarden in de weg toen Esther afrondde. Met de stand op 1:12 waren de Nederlanders meer dan tevreden met een 0-0 voorsprong bij rust.

READ  Voetbal, Nations League: overwinning van Nederland op Polen - Nations League - Voetbal

heersen Herstelt een onjuiste strafschop

De nummer zes van de wereld uit Spanje bleef ook na de pauze agressief, maar benutte twee goede kansen van Esther (46e) en Caldente (49e) niet om op voorsprong te komen. Dat kostte bijna wraak: in de 61e minuut duwde Irene Paredes haar tegenstander Linneth Bernstein het strafschopgebied in. De Franse scheidsrechter Frappart eiste aanvankelijk een strafschop op, maar hij trok zijn oorspronkelijke beslissing terug nadat hij de scène op het scherm had bekeken.

Een handige strafschop brengt Spanje op voorsprong

Na dit schokkende moment ging Spanje meteen weer in de aanvalsmodus – en dat wierp in de 78e minuut zijn vruchten af: na een handsbal van de Nederlander Van der Gragt in het strafschopgebied besloot scheidsrechter Frappart aanvankelijk een hoekschop toe te kennen, maar pas na de VAR kwam tussenbeide en kende een hoekschop toe. Ze keek nog eens en corrigeerde terecht het scherm voor de handelsboete. Mariona Caldente ging met behulp van de linkerpaal (81) naar voren.

Van der Gragt schiet in de verlenging de bal tegen Nederland

Nu moesten de Nederlanders aanvallen, maar aanvankelijk slaagden ze er slechts in twee onschadelijke schoten via Berenstain (86, 90) te bereiken. Bij aanvang van de blessuretijd van twaalf minuten deed de 30-jarige verdediger Van der Gragt het veel beter: met een schot vanaf de rand van het strafschopgebied in de linkerbenedenhoek ‘corrigeerde’ ze in de 107e minuut de handsbal. En de laatste interland uit haar loopbaan en redde Nederland met de gelijkmaker (90.+1) in de verlenging.

Er gebeurde daar in de eerste sectie niet veel voor de doelpunten. Na de slotpauze kreeg Berenstine de enige kans van betekenis voor Nederland (107e), voordat Baralloelo de Spanjaarden eindelijk liet vieren met een goed geplaatst schot in de verre hoek.