Zilver hockey heren: Duitsland verliest in dramatische finale

De gouden droom van Duitse hockeymannen is verbrijzeld. Het nationale team verloor donderdagavond in de Olympische finale met 1:3 (1:1, 0:0) van Nederland na strafschoppen. Het team van coach Andre Henning won de Olympische zilveren medaille.

De wedstrijd eindigde op de meest dramatische manier: na strafschoppen. Beide ploegen konden in de reguliere speeltijd niet tot een beslissing komen. Zowel Duitsland als Nederland handelden vanaf het begin voorzichtig. De eerste helft leverde enkele hoogtepunten op. In de tweede helft nam de intensiteit van het spel toe, maar het eerste doelpunt viel pas in het vierde kwart voor Oranje. In de 46e minuut gaf Koen Begin de bal door aan Thierry Brinkmann, die alleen maar het racket hoefde op te pakken om er 1-0 van te maken.

Duitsland – Nederland: 1:1 na normale tijd

Maar de Duitsers wisten zich snel weer in de wedstrijd te wurmen, waar bondskanselier Olaf Scholz ook vanaf de tribune naar keek. In de 50e minuut kreeg Duitsland een strafschop toegekend, wat leidde tot de gelijkmaker. Hoewel Amir Thie de bal aanvankelijk miste bij ontvangst, wist hij hem weer onder controle te krijgen. Met een draai en een krachtig laag schot stuurde hij de bal de linkerhoek in, waardoor de stand 1-1 werd. Dat bleef zo, dus het moest een strafschoppenserie zijn om te beslissen.

Bondskanselier Olaf Schulz stopte bij de finale.

Fotografie: Rolf Weinenbrand, DPA

Daar scoorde de selectie van de Duitse Hockeyfederatie slechts één doelpunt – en uiteindelijk was het niet genoeg om de nieuwe Olympisch kampioen uit Nederland te verslaan. Na het beslissende doelpunt volgden turbulente taferelen en een groepsformatie. De Nederlander Doku Telgenkamp provoceerde eerder de Duitse doelman Jean-Paul Dannenberg – door zijn wijsvinger op zijn mond te leggen. Hierdoor kwam onder meer Niklas Wellens in botsing met enkele Nederlanders.

Hockey: Duitsland wacht op zijn eerste Olympische overwinning sinds 2012

De twee ploegen hadden elkaar al ontmoet in de groepsfase. De wedstrijd eindigde op 1-0 in het voordeel van Duitsland. De hockeymannen wachten nog steeds op hun eerste Olympische overwinning sinds 2012. Als ze in de finale waren geslaagd, had het DHB-team hun vijfde gouden medaille in de toonaangevende Duitse discipline kunnen winnen. Duitsland won de Olympische Spelen van 1972, 1992, 2008 en 2012.