WK 2022: Late doelpunten bezegelen openingszege Nederland op Senegal

Status: 21-11-2022 19:10 uur

Meer spel, betere kansen, twee late doelpunten: Nederland begon winnend aan het WK tegen Senegal in een wedstrijd met weinig hoogtepunten.

Wedstrijdscène: Senegal – Nederland

Nederland begon het WK met een overwinning. Oranje won maandag (21 november 2021) met 2-0 (0-0) van Senegal. Cody Jakbo scoorde de late doelpunten van de wedstrijd met een kopbal (83′) en Davy Claassen van dichtbij (90′ + 8′). In de eerste groep schoof Oranje op punten en doelpunten op Gelijk aan Ecuadorin de openingswedstrijd de vorige dag Het versloeg ook gastland Qatar met 2-0.

Nederland: Doelpuntdebuut – FIFA-badge

De wedstrijd begon met een verrassing voor de Nederlandse ploeg: bondscoach Louis van Gaal zette Andres Nobert in het doel en bezorgde de 2.03m lange man zijn internationale debuut in ’s werelds grootste voetbaltoernooi. Aan de arm van aanvoerder Virgil van Dijk bleef de verrassing daarentegen uit: nadat de FIFA met straf had gedreigd, gaf Oranje toe Gestreepte kapiteinsarmband met “One Love”-gravure. Aan de andere kant droeg Van Dijk een officiële FIFA-badge met de woorden “No Discrimination” erop geschreven.

Kansen zijn er nauwelijks voor Senegal

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Nobert had ’s avonds vroeg niet veel te doen in het Eighth Stadium in Doha. En de 28-jarige van de Nederlandse eredivisieclub Heerenveen moest kort voor rust voor het eerst starten toen de West-Afrikaanse tegenaanval teniet werd gedaan (45′). Toen Senegal de beste kans kreeg blokkeerde Naubert een schot van Boulay Dia in de korte hoek (65′). Fraaie redding na een schot vanaf 16 meter van Idrissa Gana Gueye Niet meegerekend in de statistieken wegens buitenspelpositie (73).

READ  Voetbal: groot jong talent in het oosten - RB Leipzig en Dynamo Dresden in vergelijking

De Jong laat een mooie kans liggen

Op dat moment zou Elftal voor zijn geweest. Want Oranje wist met weinig hoogtepunten betere kansen in de wedstrijd te creëren. Frenkie de Jong miste de beste kans van de hele wedstrijd: na een snelle tegenaanval op rechts stond de Barcelona-speler alleen voor de Senegalese doelman Edouard Mendy, maar hij miste de bal naast (19′). Stephen Burgess kreeg meer goede kansen met een schot vanaf 17 meter (40′) en Virgil van Dijk met een kopbal (27’/53′).

Weinig aanvalskracht

Maar over het algemeen speelden de Afrikaanse kampioenen uit Senegal en de Europese kampioenen van 1988 uit Nederland afwachtend. Holland stond achterin niet veel toe met een krappe streak van vijf man en gedroeg zich vaak erg hectisch in de wedstrijd. Ook Senegal heeft vooral afwachtend gehandeld.

De Jong met de klasse naar voren gebracht

In de slotfase besliste een magische pass van De Jong de wedstrijd: Jakpo schoot zijn hoge bal over Mendy heen die sprintte om er 1-0 van te maken (84). In de achtste minuut van de blessuretijd liep de verloren tijd van Davey Claassen op tot 2: 0.

Bron: sportschau.de